Fost premier: Răbdarea SUA faţă de Chişinău e la limită, americanii vor interveni

Fostul premier Ion Sturza afirmă că Statele Unite ar putea interveni pentru a impune lupta cu corupția în Republica Moldova și spune că asta s-ar putea întâmpla ca și în cazul funcționarilor de la FIFA, arestați în Elveția și predați justiției americane. Aceste afirmații sunt făcute de Sturza pe contul său de Facebook, ca reacție la interviul acordat de ambasadorul Statelor Unite, James D. Pettit, pentru Jurnal TV, pe care fostul demnitar moldovean îl tratează ca pe „un semnal clar că lucrurile nu mai pot continua așa, răbdarea „sponsorilor” democrației în Moldova, dar și a oamenilor este la limită”.

„SUA are mecanisme foarte eficiente de a impune lupta cu corupția, la fel ca Italia anilor ʾ90, România anilor 2000 și FIFA de azi. Mă miră că tinerii „lupi” de la Chișinău nu au realizat încă acest lucru. Moldova nu poate rămâne un caz de acceptare a toleranței față de diverse traficuri ilicite, spălări de bani, jafuri ale secolului, un furnizor de insecuritate de fapt și nimeni să nu reacționeze. Este deja o problemă de securitate internațională”, notează Sturza.

Tot el mai spune că, din câte cunoaște, „rafturile” cu dosare internaționale sunt cam pline și urmează acțiuni de genul FIFA.

„Prima etapă au fost „scurgerile” din presă despre niște juni și patronii lor de la Chișinău. A urmat mesajul Ambasadorului (nu întâmplător) la Jurnal TV: nu vă relaxați, băieți!”, scrie acesta.

La final, fostul prim-ministru al Republicii Moldova sugerează că poziția ambasadorului SUA ar fi un bun exemplu și pentru șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, „care, în stilul și mentalitatea de vechi ONG-ist, mai invocă „istoria de succes”, fără să realizeze că propria lui activitate la Chișinău este un mare insucces”.

„Prioritatea noastră privind Republica Moldova este să eliminăm corupţia, astfel încât ţara să aibă posibilitatea să crească economic, deoarece creşterea economică este cheia către o democraţie stabilă, iar stabilitatea este o chestiune ce ţine de securitate naţională. Problemele sunt destul de serioase. Din păcate, RM este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci când este corupţie în sistemul judiciar, atunci când este dificil să faci afaceri, să faci investiţii în ţară, acest lucru dăunează grav ţării. Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova. Soluţia nu se referă doar la mentalitate, ci şi la elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil să fii corupt”, a spus ambasadorul SUA in interviul amintit.

Eu înţeleg frustrarea oamenilor, ei au ales reprezentanţi, promisiunile nu sunt îndeplinite, deci ei trebuie să responsabilizeze guvernarea. Noi am fost foarte implicaţi în RM, de la independenţă încoace. Avem multe programe în mai multe sectoare, în întreaga ţară. Vedem progrese din când în când, dar credem că progresul trebuie să fie accelerat. Sincer să fiu, eu cred că majoritatea cetăţenilor RM îşi pierd răbdarea”, a mai declarat ambasadorul SUA.

Relaţiile Rusiei cu Moldova, deşi sunt foarte complicate, sunt foarte importante. În ciuda preocupărilor noastre cu privire la agresiunea Rusiei, realităţile geografice arată că este în interesul RM să menţină o relaţie balansată între Est şi Vest. Nimeni nu cere Moldovei să aleagă între Est şi Vest, aşa cum o fac ruşii. Eu sper că în clipa în care emoţiile se vor calma, vor fi înregistrate progrese în relaţia cu Rusia”, a mai declarat ambasadorul James D. Pettit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.