Fost președinte: Germanii au dreptate să se teamă de musulmani

Fostul președinte german Christian Wulff a declarat marți că germanii ”au dreptate să se teamă de o serie de evoluții din comunitatea musulmană”. Comentariile fostului oficial au fost atacate imediat de o serie de intelectuali musulmani.

Wulff este președintele german care a declarat că islamul a devenit parte din viața Germaniei, însă cum revine și spune că lumea islamica s-a destabilizat in mod grav, iar fundamentalismul a înghițit nordul Africii și Orientul Mijlociu, scrie Frakfurter Rundschau, citat de Thelocal.

Fostul președinte susține că musulmanii sunt supuși unei confruntări globale între șiiți și sunniți care ar putea să se asemene cu Războiul de 30 de ani dintre protestanți și catolici, care a devastat Europa în secolul al 17-lea.

”Cu totii ar trebui să facem mai mult pentru a limita acest conflict, nu pentru a-l extinde”, a spus Wulff.

Cercetătorul german Ralph Ghadban declara însă pentru site-ul Thelocal că fostul președinte nu a înțeles rațiunile conflictului din lumea islamică. ”Desigur, există un conflict confesional între șiiți și sunniți în Orientul Mijlociu, însă în Africa de Nord, Nigeria, Afganistan, Pakistan avem o luptă între islamul tradițional și salafism, iar ambele sunt de tradiție sunnită”, spune Ghadban.

Christian Wulff a susținut că musulmanii moderați ar trebui să înceteze orice legătură cu clericii radicali și cu persoanele radicalizate din comunitățile în care trăiesc. Fostul președinte a subliniat că conceptul de democrație este mult mai cunoscut și apreciat în randul musulmanilor decât se întâmpla în cazul populației din fosta RDG. Numai că același Ghadban a susținut că exact aceeași idee este susținută de dușmanii islamului, care le cer musulamnilor să aleagă între credința lor și democrație. ”Mulți musulmani ar alege credința”, susține cercetătorul berlinez.

Înainte de a critica islamul, fiecare ar trebui să se uite la propria religie, susține Chrstian Wulff, un catolic care consideră că propria biserică trebuie să răspundă la niște intrebari. ”De la primii mei ani în Biserica Catolică am observat că sarcinile sociale erau îndeplinite de femei, iar deciziile erau luate de bărbați”, în contradicție cu legea fundamentală a Germaniei, a susținut fostul președinte.

Christian Wulff a demisionat din funcția de prepședinte în 2012, după un scandal legat de o serie de beneficii materiale pe care i le-ar fi oferit un producător de filme, în schimbul promovării unor proiecte. În 2014, acuzațiile de corupție împotriva lui Wulff au fost retrase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.