Generalul Ciocoiu încasează o pensie de 13.000 lei plus un salariu de 10.000 lei

Individul din imagine are 45 de ani şi este pensionar. Dar este şi chestor, adică general de poliţie. A ieşit la pensie acum o lună (cu 13.000 lei lunar) şi a fost reangajat peste cîteva zile (cu încă 10.000 lei lunar). Va încasa deci de acum înainte 23.000 lei pe lună! Dacă va rămîne încadrat în Sistem pînă la vîrsta normală de pensionare a oricărui bărbat care nu lucrează într-un sistem de forţă al statului, el va încasa în următorii 20 de ani suma de 5.520.000 lei, adică peste un milion de euro!

Generalul acesta se numeşte Cornel-Gabriel Ciocoiu şi este un adevărat studiu de caz. Începînd cu anul 2015, Ciocoiu a deţinut funcţia de director general al Direcției Generale Management Operațional din MAI (???) şi, potrivit celor de la Money.ro, încasa lunar suma de 143.490 lei, formată din:

– 124.987 lei – salariu

– 11.757 – normă de hrană

– 4.290 – bani pentru echipament

– 2.456 – primă de vacanță.

Cine se uită pe CV-ul său va observa că experienţa lui de poliţist ajuns general s-a consumat în bună măsură în colecţionarea de diplome, ceea ce nu este în principiu ceva rău, numai că multiplele licenţieri l-au făcut compatibil cu funcţii de „management”, adică exact acelea care au dus la situaţia dezastruoasă în care se află poliţiştii de stradă, care reclamă proasta dotare, lipsa de personal etc.

Acum, ajuns la vîrsta de 45 de ani, cînd ar putea fi numit un om cu experienţă, ditamai generalul apelează la un truc legal, dar total imoral: iese la pensie, însă se angajează imediat din nou în Sistem pe post de consilier al ministrului. Nu pentru că se consideră încă util Poliţiei, ci doar pentru a încasa un venit mult mai mare decît atunci cînd era general activ în poliţie! În fond, ce consiliere poate da acest general, din moment ce unicul său gînd a fost să profite de o lege care îl califică drept imoral? Chiar nu se găsea în tot ministerul un poliţist căruia să-i placă în mod real meseria de trebuia neapărat să fie adus acest tînăr pensionar de acasă?

Un amănunt: în 29 martie 2017, premierul Grindeanu l-a numit pe Ciocoiu secretar de stat la Ministerul de Interne ca responsabil cu activităţile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, însă l-a dat afară în 20 iunie! Aşa de profesionist s-a dovedit.

Ministrul Carmen Dan a făcut public numărul de cereri de pensionare din MAI. De la începutul anului au fost înregistrate 3.200 de cereri, între aceştia fiind şi 16 chestori, a căror medie de vîrstă a fost de 55 de ani. Însă de vineri şi pînă azi, au fost depuse 700 de solicitări de pensionare, între care sînt şi 11 chestori!

De remarcat că, potrivit declaraţiei ministrului, pensia medie în luna august era în MAI de 3.123 lei. În aceste condiţii, venitul chestorului Cornel-Gabriel Ciocoiu, de 23.000 lei lunar este de-a dreptul nesimţit!

De aici a venit şi revolta poliţiştilor, exprimată chiar de liderii lor, care consideră că astfel de sume, rezultate din cumulul de pensie şi salariu, nu fac altceva decît să dea impresia unor „favorizaţi”, în dauna muncii adevăraţilor poliţişti care se confruntă cu problemele reale din societate.

Ceea ce atrage atenţia, ca şi în alte structuri de forţă ale statului, este numărul uriaş de generali din Sistem, iar ieşirea lor la pensie, în haită, se pare că nu are nici un efect în activitatea curentă! Şi atunci, nu au dreptate cei care spun că mulţi dintre aceşti generali de poliţie sînt, de fapt, inutili, din moment ce pensionarea lor nu se simte în Sistem?

Reîncadrarea generalilor după pensionare, spun chiar liderii de sindicat din MAI, nu se face din necesitate, ci doar pe sistemul relaţiilor, al pilelor, ca recompense pentru alte activităţi ce nu au legătură cu munca efectivă de poliţist. De aceea, o lege care să crească vîrsta de pensionare (aşa cum se prevede pentru toţi ceilalţi pensionari), precum şi introducerea variantei de a opta între pensie şi salariu este mai mult decît necesară.

Dacă, desigur, actualul guvern va avea curajul să lovească în interesele personale ale generalilor din Sistem, oameni utili atît la bine, dar mai ales la rău, cum spunea cîndva Ion Iliescu, adresîndu-se minerilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.