Gheorghe Piperea: „Am un mesaj pentru domnul Isărescu”

Într-un interviu acordat site-ului avocatura.com, avocatul Gheorghe Piperea explică originea viselor (a se citi, coșmarurilor) lui Mugur Isărescu, de ce atacurile bancherilor contra avocaților reprezintă un atac la adresa democrației și analizează, într-un stil eminamente captivant, psihologia hater-ului român.

Avocatura.com: Bine v-am regăsit, ce mai faceți?

Gheorghe Piperea: Mulțumesc, bine. Sunt într-o perioadă foarte activă, tensionată, dar mă simt bine. Este o adevărată plăcere să văd cum creşte numărul haterilor. Se pare că am introdus în spaţiul juridic românesc cuvântul hater. (râde) Dacă nu ar fi dramatic pentru o pătură foarte largă de populaţie, ar fi haios. În ultimele două – trei săptămâni, nu s-a mai pus problema reală a celor cu credite în franci elveţieni – cum să o rezolvăm – s-a pus problema că dacă s-ar rezolva aşa cum vrea Piperea, la sfârşitul zilei se va ajunge să plătească cineva şi atunci cine să plătească? Bineînţeles că nu băncile recalcitrante sau delincvente, cum le numesc în ultima vreme. Ci domnul Piperea. Că tot s-a inflamat, ca să mă exprim exact în cuvintele domnului Guvernator.

Am observat că sunt unii ziarişti – nu de specialitate, cum este Avocatura.com – unii ziarişti de specialitate economică, dacă vreţi, care au ajuns să spună că singurul adversar pe care-l are BNR este Piperea.
Deci din punctul ăsta de vedere, mă simt foarte bine în postura asta. Dar nu mă simt, pentru că ştiu că de fapt aici este o foarte mare neînţelegere din partea celor care conduc sistemul bancar românesc, şi până la urmă care ne conduc viaţa. Pentru că domnul Isărescu nu este numai guvernator al Băncii Naţionale, este stăpânul banilor în România. Este neplăcut pentru că, în loc să vezi care este problema reală, că în 2007 s-au dat nişte credite în nişte condiţii absolut aiuritoare – nu de către toate băncile, ci sunt vreo 7-8 care sunt în postura asta -, în loc să vezi responsabilitatea aceea, şi să îi pedepseşti pe delincvenţi, iar dacă nu este vorba despre niciun delict civil, să încerci să reechilibrezi acele contracte, creezi tot felul de subiecte dintr-astea cu care parezi sau, mă rog, eviţi discuţia ca la aikido. Numai că aikido este un sport onorabil, în timp ce tipul acesta de rezolvare a problemelor nu mai este deloc onorabil.

Și când vine şi de la persoane cum este, spre exemplu, domnul Bogdan Olteanu, despre care ştiam că nu ştie banking, dar zilele astea am descoperit că nu ştie nici drept… E un pic cam neplăcut.

Avocatura.com: Apropo de ce spunea domnul Isărescu, mi s-a părut că a fost defensiv în reacție, că s-a atacat.

Piperea: O, da! Și urmăresc cu spaimă, cu groază, modul în care explică nişte lucruri cât se poate de bizare. Cu cât intră mai mult în explicaţii, cu atât se afundă în…

Avocatura.com: A părut agresiune pasivă.

Piperea: Răspunsul pe care l-a dat ziaristului, care punea o întrebare ca orice ziarist, un pic mai incisiv, dar ca orice ziarist… „Domnule, ai avut un credit la Volksbank sau nu?” A început prin a spune: „N-am avut absolut niciun credit” şi, cum să spun, a făcut cum face cel care nu prea stăpâneşte problema. S-a folosit de autoritatea lui spunând ceva de genul: „Nu eşti pregătit, nu ai documentele necesare, revii şi discutăm peste o săptămână”. Numai că omul s-a dus a doua zi şi i-a spus: „Uite, declarația ta de avere spune că ai luat un credit la Volksbank”.

Şi-au venit după aceea nişte purtători de cuvânt şi au spus: „Nu este adevărat, că domnul Isărescu şi-a adus aminte cui i-a rambursat creditul şi nu de banca de la care a luat creditul”. 200.000 de mii de euro. Asta este un fel de cum să-i spun…

Citiţi interviul integral pe avocatura.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.