Guran, Bădiţă, Poliţeanu şi revoluţia

Liviu Dragnea cel Viteaz nu mai este chiar aşa de viteaz. Se teme să ceară demisia Laurei Codruţa Kovesi. De ce? Din cauza situaţiei sale! Din asta decurg şi un mod de a gîndi şi un fel de a fi. După ce s-a ars cu numirea doamnei Shhaideh ca premier, acum Dragnea suflă şi-n iaurt. Se teme. S-a prins că este mai mic şi mai slab decît credea că este. Și mi se pare omeneşte să se teamă. Nu poţi fi vînjos şi nu te poţi lua cu toţi la trîntă, din moment ce eşti marcat de o asemenea vulnerabilitate. Dragnea nu zice mare lucru nici despre SRI, nici despre Parchetul General, nici despre preşedintele Iohannis. Politiceşte vorbind, Liviu Dragnea este un pesedist nul, care calcă pe vîrfuri şi cînd trece pe lîngă iepuri şi cînd ajunge în dreptul lupului. Aşa că nu ne rămîne decît să trecem mai departe.

Cine să pledeze pentru demiterea doamnei Kovesi? Într-o instituţie mai puţin personală şi politică şi mai concentrată pe combaterea fenomenului ar fi putut să existe un procuror care să suţină un asemenea demers. În DNA-ul nostru, nu!

SRI-ul? Sună mai degrabă ca o glumă proastă. Fără implicarea în anticorupţie şi în politică, SRI nu prea există. Se plictiseşte de moarte cu arăbuşii şi turcaleţii supravegheaţi pentru pericolul reprezentat la adresa siguranţei naţionale. De bună seamă că SRI, cu cel mai puternic Departament de Apărare a Constituţiei, ar trebui să se implice în rezolvarea acestei încălcări a Constituţiei de către Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi. Nu poate, pentru că SRI este chiar spatele acestora. Fără SRI, procurorul general este un bade plicticos. Exact ca şi Laura Codruţa Kovesi fără sprijin extern.

Ce ne facem acum, cînd avem o decizie de încălcare a Constituţiei, cînd avem confirmarea că suntem locuitorii unei ţări cu democraţie de faţadă? La faţă suntem vopsiţi în stil european, iar îndărătul zugrăvelii, SRI, DNA, STS şi preşedintele orchestrează (formulare politicoasă) la greu o mulţime de enormităţi.

Ce ne facem? Ne opunem cu ALDE? Călin Popescu Tăriceanu este prea puţin. De amărîtul acela de Nicuşor Dan nu are rost să îmi mai aduc aminte. Părea că-i unul şi am aflat repede că-i altcineva.

Aşteptăm ceva de la PNL? Partidul Brătienilor a devenit doar o caricatură de partid, un soi de multiplicare nesfîrşită de Buşoi, Voicu şi Aline.

O soluţie ar fi ca Laura Codruţa Kovesi să o combată pe Laura Codruţa Kovesi. Și atunci am avea şi sprijin american şi european. Numai că asta presupune obraz, conştiinţă, cultură şi ceva mai multe cunoştinţe de Drept. Din păcate, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Doamna se face că nu înţelege. Crede că lupta ei trebuie să ducă la purificarea societăţii reprezentate de PSD şi la înmormântarea tuturor duşmanilor. Ea este partizana deratizării care nu atinge SRI şi preşedinţia.

Ce ne facem? Pe o asemenea indecizie, pe o asemenea lipsă de alternativă, iaca vine şi gureşul Guran şi începe să se creadă viitor prim-ministru. După accidentul de la Colectiv, acest jurnalist care şi-a ratat proiectul de emisiune TV crede că poate visa la mai mult. Iată ce scrie: „Nu-mi dau seama cât de gravă este decizia Curţii Constituţionale, am tentaţia să aştept motivarea ei, deşi nici nu ştiu cum ar putea fi justificat ceea ce scrie în comunicatul-decizie de azi. Pe de altă parte, mă mir şi eu de cât m-a surprins această decizie, căci n-ar fi trebuit. Poate pentru că declaraţiile preşedintelui acestei instituţii, onorabilul Valer Dorneanu, sunt pur şi simplu halucinante! Mi se pare că am ajuns cu democraţia românească într-o fundătură şi că nu vom mai putea ieşi de aici dintr-un motiv simplu – Curtea pare a fi creat un soi de superimunitate penală pentru miniştri care, zice domnul Dorneanu, nu pot fi deranjaţi cu mizilicuri precum anchete privind legalitatea actelor lor. Dacă nu cumva am înţeles eu greşit, Curtea Constituţională tocmai i-a făcut pe miniştri voievozi, oameni cu puteri de viaţă şi de moarte, incomparabile cu ale supuşilor. Sloganul des strigat în aceste zile – DNA să vină să vă ia! – e neconstituţional. Deci cu ce ar trebui să se mai ocupe DNA? Cu miniştri nu! Doamna Kovesi, ia vedeţi ce mai fac naşii de tren! În curând doar pe ei îi veţi mai putea ancheta!“.

După Guran, au sărit şi alţii. Au prins voce şi tăcuţii din IT, încurajaţi de părţile interesate.

Iată ce scrie unul dintre anonimii de la „Corupția ucide“: „Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă…“.

Ce-i de făcut? Eu, unul, nu am decît o soluție. Să le transmit politicienilor modesta mea părere:

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.