Imigranții, luptă de supraviețuire și pe mare, și pe uscat (Video)

Paza de coastă italiană a anunțat sâmbătă că încearcă să salveze circa 3.000 de imigranți pe Marea Mediterană, în largul țărmurilor libiene, după ce a primit mesaje SOS provenind de la 18 ambarcațiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Marina și paza de coastă din Italia au anunțat sâmbătă că au salvat aproximativ 1.200 de imigranți în cadrul operațiunii în largul țărmurilor libiene, după ce au primit mesaje SOS de la 18 ambarcațiuni, relatează AFP.

Două nave militare au salvat 507 și, respectiv, 432 de imigranți prezenți la bordul a două ambarcațiuni ce se aflau pe punctul de a se scufunda. Paza de coastă a recuperat și ea 300 de persoane care se aflau în trei bărci pneumatice.

Operațiunea, întreprinsă de cel puțin șapte nave — șase italiene și una norvegiană — continuă, pentru a veni în ajutorul altor imigranți din cele 18 ambarcațiuni, estimați a fi între 2.000 și 3.000.

Macedonia: Au reușit să treacă de gardul din sârmă ghimpată

Sute de imigranți, îndeosebi sirieni, au pătruns sâmbătă în Macedonia după ce au rupt cordoanele de poliție la postul de frontieră greco-macedonean Gevgelija, a relatat AFP sâmbătă. Imigranții au reușit să treacă de gardul din sârmă ghimpată, înfruntând forțele de ordine. La începutul serii de sâmbătă, peste 1.500 de imigranți, cea mai mare parte sirieni care vor să ajungă în Europa de Vest și erau blocați în fâșia verde („No man’s land”) de la frontiera greco-macedoneană, au pătruns nestingherit în Macedonia, a anunțat un jurnalist de la AFP. Poliția macedoneană, care în timpul zilei a încercat să oprească fără succes — cu bastoane și lansând grenade paralizante — pătrunderea unui prim val de o mie de refugiați, era încă acolo dar nu a reacționat, potrivit aceleiași surse.

Aproximativ 2.000 de imigranți, în special refugiați sirieni care doresc să ajungă în Europa occidentală, au fost blocați în noaptea de vineri spre sâmbătă de poliția macedoneană la frontiera dintre Grecia și Macedonia.

Majoritatea au dormit sub cerul liber, în condiții de ploaie, într-o zonă situată între localitatea grecească Idomeni și orașul macedonean Gevgelija, potrivit relatării AFP.

Sute de alți imigranți continuau să sosească în cursul zilei de sâmbătă la Idomeni, în autocare provenind din portul grecesc Salonic.

Poliția macedoneană a recurs vineri la gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de imigranți care încercau să pătrundă pe teritoriul țării dinspre Grecia, cel puțin opt persone fiind rănite. Însă, spre sfârșitul zilei de vineri autoritățile macedonene au autorizat mai multe sute de persoane „vulnerabile” — familii cu copii, femei însărcinate — să intre pe teritoriul țării, ei fiind trimiși cu un tren la granița cu Serbia.

Macedonia a devenit în ultimele luni un punct-cheie de tranzit pentru imigranții și refugiații care încearcă să ajungă în statele prospere din nordul Europei.

În ultimele săptămâni, între 1.500 și 2.000 de imigranți au intrat zilnic în Macedonia, acest val masiv ducând la scene în care mulțimi disperate se luptă pentru a urca în trenuri supraîncărcate, cu care să-și continue călătoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.