Încă o lege care vrea să bage oamenii în puşcărie pentru simpatiile lor politice

Sorin Ilieşiu, senator PSD, este iniţiatorul unei legi care, chipurile, condamnă comunismul şi care nu este altceva decît o lege populistă, ruptă parcă din copacul penibilităţii maxime. Totuşi, această lege poate condamna o persoană la 10 ani de închisoare dacă face o organizaţie cu CARACTER comunist. Aşa ceva n-aţi mai văzut nici la iniţiatorul Liviu Dragnea, în Legea defăimării.

Titlul acestei legi este „Lege pentru interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist”! Legea are doar două articole, în timp ce Expunerea de motive se întinde pe două pagini! Ea a fost iniţiată de 27 de parlamentari de la PSD şi UNPR, partide despre care oricine ar putea să spună oricînd că au un „caracter comunist” pentru simplul fapt că sînt partide de stînga!

În numele iniţiatorului semnează SORIN ILIEŞIU. Iată-i şi pe ceilalţi: Bumbu Octavian-Liviu – senator UNPR; Butnaru Florinel – senator PSD; Butunoi Ionel-Daniel – senator PSD; Cadăr Leonard – senator PSD; Cordoş Alexandru – senator PSD; Coste Marius – senator PSD; Dumitrescu Florinel – senator PSD; Federovici Doina-Elena – senator PSD; Fifor Mihai-Viorel – senator PSD; Firea Gabriela – senator PSD; Frătean Petru-Alexandru – senator PSD; Iliescu Lucian – senator UNPR; Iovescu Ioan – senator UNPR; Marin Nicolae – senator PSD; Mihai Neagu – senator UNPR; Mitu Augustin-Constantin – senator PSD; Oprea Stefan-Radu – senator PSD; Pavel Marian – senator PSD; Saghian Gheorghe – senator PSD; Sârbu Ilie – senator PSD; Stuparu Timotei – senator PSD; Toma Ion – senator UNPR; Vasiliev Marian – senator UNPR. Iată textul Proiectului de lege:

Mi-au trecut prin faţă multe proiecte de lege, dar unul mai halucinant ca acesta, recunosc, nu am întîlnit! Cu atîta voluptate, în cîteva cuvinte, să vrei să bagi oamenii la puşcărie 10 ani doar pentru ideile lor politice, fie ele chiar proaste, dovedeşte, trădează un „caracter” extrem de periculos, cu mult peste „caracterul” comunist” de care vorbeşte legea!

Aşadar, în primul articol, acest Proiect de lege îşi defineşte obiectul: „organizaţiile politice cu caracter comunist sunt interzise”. Deci nu numai „organizaţiile comuniste”, ci toate cele care ar avea „caracter comunist”! Oare ce înseamnă „caracter comunist” în viziunea unor partide de stînga, cum sînt PSD şi UNPR, care oricînd ar putea fi încadrate în această categorie? În DEX, „caracter” înseamnă, printre altele, „trăsătură distinctivă care constituie specificul unui lucru, al unui fenomen etc”, iar „comunismul” este definit ca „doctrină socială şi economică constituită pe principiul abolirii proprietăţii private şi al instaurării proprietăţii colective”. Cu alte cuvinte, este vorba de o „ideologie”, adică de „totalitatea ideilor şi concepţiilor filosofice, morale care reflectă aspitaţiile unei categorii într-o anumită epocă”. Deci nu despre fapte este vorba, ci despre opinii! N-am nici o legătură cu comunismul, nefiind nici măcar membru de partid, însă nu cred că nişte concetăţeni care cred în comunism trebuie să ajungă în puşcărie! Cu atît mai puţin este de înţeles, cu cît sînt sigur că mulţi dintre semnatari au fost comunişti cu acte în regulă şi acum, prin această lege, cred că se spală de păcate!

Dar absurdul vine în propoziţia următoare, în care cei 27 arată care este „scoPUL Acestei” interdicţii (alăturarea pornografică aparţine iniţiatorilor): „prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între 1945 şi 1989”! Cum adică, să-i împiedice să ia din nou puterea în România pe Ana Pauker, pe Vişinevski, pe Gheorghiu-Dej şi pe toţi comuniştii pînă la Ceauşescu?

Al doilea, şi ultimul articol al legii este înfiorător, el cuprinzînd sec, fără nici o motivare, pedepsele cu închisoarea: de la 5 la 10 ani pentru constituire, de la 3 la 6 ani pentru aderare, de la 2 la 4 ani pentru sprijinire, pedepsindu-se chiar şi tentativa! Măi, oameni buni, deci simplul fapt că unuia doar i-ar trece prin cap să înfiinţeze un partid, chiar şi cu „caracter comunist” (acum e nevoie doar de trei membri), l-ar duce 10 ani la Gherla? După cum se ştie, Codul penal pedepseşte FAPTELE unui om, nu ce-i trece lui prin cap că ar fi mai bine pentru societate, iar această lege a lui Ilieşiu vrea să adauge pedepse chiar şi pentru ideile politice! Şi dacă, prin absurd, un milion de oameni, pe baza legilor în vigoare, vor înfiinţa „Partidul Frumos” şi vor trece în statut, la fel ca în Constituţie, că „statul trebuie să asigure un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii”, o idee care orcînd ar putea fi considerată comunistă, atunci ce va face Ilieşiu, îi va băga în puşcărie pe toţi?

Chiar nu-şi dau seama aceşti iniţiatori ce monstru vor să scape din lesă cu această lege, ce abuzuri grozave ar putea să apară cînd o Putere de dreapta ar putea, peste noapte, să-i trimită în închisoare toţi membrii şi simpatizanţii PSD doar pentru că ar decreta că acest partid are „caracter comunist”? Nici n-ar mai fi nevoie de DNA!

De altfel, la Senat au sosit mai multe opinii de la cetăţeni, conform dezbaterii publice, între care una este o adevărată lecţie de logică pentru aceşti iniţiatori care fac parte din două partide despre a căror ideologie s-ar putea spune că „are caracter comunist”. Este semnată de Lucian Sârbu, profesor de filosofie, director de marketing online şi membru al Partidului Socialist Român (PSR), de care, iertat să fiu, nici măcar n-am auzit. Cităm de pe site-ul Senatului:

„Stimaţi senatori PSD/UNPR,

1. În actuala sa formă, proiectul este o aberaţie completă. O lege demnă de Republica Bolşevică România. Adică, fix ceea ce vreţi să interziceţi. Nu puteţi interzice unor oameni dreptul la manifestare politică atâta vreme cât oamenii ăia nu fac rău nimănui.

2. În această formă, proiectul încalcă grosolan recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la interzicerea partidelor politice, precum şi jurisprundenţa CEDO. Nu veţi face altceva decât să duceţi România alaturi de ţări precum Turkmenistan sau Arabia Saudită, şi să persecutaţi degeaba oameni nevinovaţi. Vă sugerez călduros să vă puneţi consilierii să se informeze cu privire la cazurile Partidul Comuniştilor Nepecerişti vs. Romania (1996) sau Partidul Comunist din Turcia vs. Turcia, cazuri de care şi în România ar trebui sa se ţină seama. Pe scurt, în dreptul european nu poţi interzice doar pe bază de bănuieli, suspiciuni sau acuze nefondate (în cazul de faţă, că un partid comunist din viitor ar comite aceleaşi greşeli ca un partid comunist din trecut). Gândiţi-vă că pe baza de banuieli şi suspiciuni au interzis şi comuniştii partidele istorice. În fond, dacă liberalii împuşcaseră o dată ţăranii la 1907, o mai puteau face o dată, nu?! Deci dvs. faceţi exact ceea ce făceau comuniştii. Altfel zis, sunteţi şi gândiţi la fel ca ei.

3. Aceia dintre dvs. care sunteţi membri PSD ar fi bine să recitiţi legea pe care o propuneţi şi apoi să vă puneţi câteva întrebari. Cu toată sinceritatea vă spun: partidul dvs. nu e avantajat deloc de o asemenea lege.

4. Gândiţi-vă că în Europa exista partide comuniste (ex. Partidul Comunist Francez, AKEL – Cipru, PC Spaniol, PC Grec etc.) care participă la viaţa politică a ţărilor lor fără să enerveze pe nimeni. AKEL a dat chiar preşedintele Ciprului în urma cu câţiva ani, în rest putem întâlni primării sau consilii locale dominate de comunişti în toate ţările normale. Fără să existe persecuţie politică, gulag etc. Mai mult, gândiţi-vă că în America de Sud fostul preşedinte al Braziliei Lula da Silva a fost sprijinit de o coaliţie cuprinzându-i şi pe comunişti, la fel şi Djilma Santos (actualul preşedinte). În Japonia PC Comunist a denunţat de zeci de ani stalinismul, cu mult înainte de 1989. Etc.

5. Aşa că dacă vreţi să interziceţi ceva, n-aveţi decât să interziceţi diverse atitudini punctuale legate de stalinism: de pildă, puteţi interzice negaţionismul comunist. Nu cred că s-ar supăra nimeni dacă aţi da o lege care să-i amendeze pe cei care laudă sistemul penitenciar din anii ‚50 şi alte prostii de genul asta. E absurd însă să interziceţi ideea comunistă, care în esenţă e una privitoare la înfraţire şi libertate, avându-şi originea în Iluminism, şi care a avut ca apărători mari spirite ale umanitaţii, inclusiv denunţători ai ororilor staliniste (de pildă Panait Istrati). Şi e absurd să interziceţi pur şi simplu un partid comunist, ba mai mult, să şi persecutaţi cu ani de închisoare (abia aştept să văd autobuze încarcate de cetăţeni români trecând graniţa în Germania, fluturându-şi carnetul de membru PCR şi cerând… azil politic!) membrii acestui partid, ca pe timpul Inchiziţiei.

În încheiere va reamintesc ceea ce a zis în urma cu 70 de ani pastorul Martin Niemoller, referitor la represiunea nazistă: „Prima oară i-au luat pe comunişti, şi am tăcut. Pentru că nu eram comunist. Apoi au venit dupa sindicalişti, şi am tăcut iar. Nici sindicalist nu eram. I-au luat apoi pe evrei, şi din nou am tăcut. Nici evreu nu eram. Şi apoi m-au luat pe mine. Şi nu mai ramasese nimeni căruia să-i pese.” Şi v-aş sugera ca, decât să daţi legi care incită la ură (o ură inversă) să învaţaţi din experienţa altor ţări, de pildă, din experienţa Greciei, Portugaliei sau Spaniei, unde, dupa căderea dictaturilor, partidele comuniste coexistă pe baze democratice cu cele capitaliste, pentru că toţi au înţeles că binele general trebuie atins prin consens, nu prin ură ideologică, de rasă, de clasă etc. Şi menţinerea mereu la foc mic a acestei uri”.

Dacă facem un bilanţ al legilor care trimit oamenii la puşcărie sau sînt amendaţi cu sume uriaşe pentru ideile lor, ar trebui s-o luăm deja pe urmele refugiaţilor din Siria, să apucăm graniţele deschise Prin ele, sînt condamnaţi simpatizanţii legionari, deci cei de dreapta, simpatizanţii comunişti, deci cei de stînga, şi orice om care bîrfeşte pe cineva, adică, la rigoare, cam toţi cetăţenii români care au vreo idee:

– Legea 217/2015 antilegionară, a lui Crin Antonescu, prin care sînt condamnaţi la închisoare cei care au „simpatii legionare” sau îndrăznesc să-i citească pe Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu etc.

– Legea lui Liviu Dragnea pentru „defăimare socială”, care conţine amenzi de pînă la 60.000 RON pentru bîrfele de fiecare zi ale oamenilor

– Legea lui Sorin Ilieşiu, care condamnă oamenii pentru ideile lor cu „caracter comunist”.

Avem aşadar trei legi pînă acum şi anul nu s-a terminat! Pentru aceste porcării periculoase trebuie ca statul (adică noi toţi, cetăţenii de dreapta sau de stînga, capitalişti sau comunişti, blonzi sau bruneţi, proşti sau deştepţi) să plătească pensii suplimentare uriaşe şi privilegii de lux acestor parlamentari care au adus imaginea celei mai democratice instituţii la sub 10% încredere? Să instituie cea mai periculoasă perioadă inchizitorială, o adevărată poliţie a gîndurilor, care să bage oamenii în puşcărie pentru ideile lor? Mai sînteţi mulţi în Parlament cu astfel de idei creţe? Dacă vă ia cineva la bani mărunţi, n-aţi citit toţi la un loc cît o fi citit profesorul Lucian Sârbu, pe care vreţi să-l băgaţi în puşcărie pentru că e membru unui partid socialist cu „caracter comunist”!

Pînă la urmă, ca să vă citez, care este „scoPUL Acestor” iniţiative legislative prin care vreţi să trimiteţi milioane de oameni în puşcării? Şi, pe bune, cine vă credeţi voi? Doamna Kovesi, nu-i mai arestaţi pentru acte de corupţie, ci pentru că nu au nimic în cap! Nu aveţi nevoie de suspiciuni rezonabile, căci aveţi destule probe indubitabile în acest sens prin ceea ce fac în mod public. Aveţi aici lista ultimilor clienţi:

P.S. Dar cine este acest Sorin Ilieşiu, principalul iniţiator al acestei legi? Pe vremea comunismului, se milogea de Adrian Păunescu să-l lase să filmeze spectacolele Cenaclului Flacăra, fiind realizatorul acelui film binecunoscut. După Revoluţie s-a strecurat ca operator pe lîngă Liiceanu şi Pleşu, ajungînd apoi să facă parte din Comisia Vladimir Tismăneanu pentru condamnarea comunismului, a intrat în GDS, de unde a fost scos în şuturi de Pleşu, s-a înscris în PNL, a trecut apoi la PLR şi acum este în PSD! Este un adevărat ventilator politic, deci o instanţă morală care-şi schimbă culoarea mai ceva ca un girofar. Acum vrea să devină procurorul gîndurilor noastre. Nu cumva scopul adevărat al lui este parvenirea?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.