Încăierare generală pe „suspendarea” lui Băsescu

Liderii PSD au amenințat din nou cu suspendarea lui Traian Băsescu în care nici ei nu mai cred. Lansat de Călin Popescu Tăriceanu, subiectul este mestecat deopotrivă de Putere și de Opoziție.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Tulcea, că nu exclude absolut deloc ideea suspendării din funcţie a președintelui Traian Băsescu, în condiţiile în care acesta va continua să se manifeste doar ca şef de campanie al Elenei Udrea, precizând însă că nu-și dorește o criză politică.

„Evident că, de principiu – pentru că domnul Tăriceanu a vorbit de principiu – suntem de acord. (…) Ideea domnului Tăriceanu e extrem de corectă şi are în totalitate susţinerea mea. Dacă Traian Băsescu va exagera cu încălcarea atribuţiilor de preşedinte şi se va manifesta în continuare doar ca şef de campanie al Elenei Udrea, evident că nu exlcudem absolut deloc ideea de a aplica prevederile constituţionale privind suspendarea”, a spus Ponta.

„Nu ne dorim, nu-mi doresc o criză politică, dar pe Traian Băsescu evident că nu-l mai interesează, nu are nimic de pierdut, şi cu siguranţă va căuta să facă cât mai mult rău până în ultima zi a mandat său”, a spus Ponta.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la rândul său vineri, că poate fi analizată oportunitatea suspendării din funcţie a lui Băsescu, dar nu crede că mai are rost şi că cel mai important este ca regimul Traian Băsescu să se încheie.

”Pe fond, noi constatăm că Traian Băsescu nici măcar nu mai mimează că ar respecta Constituţia şi o încalcă cu brutalitate. Sigur, se poate analiza oportunitatea suspendării lui Traian Băsescu, dar dacă începem să discutăm de proceduri, de termene şi de posibilitatea ducerii la bun sfârşit a acestei operaţiuni nu este foarte simplu. O să vedem ce va face în continuare”, a declarat Liviu Dragnea pentru corespondentul Mediafax.

Replica partidului lui Traian Băsescu la amenințările PSD nu s-a lăsat așteptată. PMP a afirmat într-un comunicat că premierul şi preşedintele Senatului fac declaraţii iresponsabilie despre posibilitatea unei a treia suspendări a preşedintelui.

„PMP constată, cu indignare, că Premierul României şi preşedintele Senatului fac declaraţii iresponsabilie în spaţiul public despre posibilitatea unei a treia suspendări a Preşedintelui Băsescu. Dincolo de stupizenia legală a acestui demers – având în vedere că mai sunt mai puţin de trei luni până la alegerile prezidenţiale –, se observă populismul electoral de care cei doi dau dovadă în condiţiile în care ţara se află într-o situaţie nu tocmai fericită. E o dovadă de prostie şi inconştienţă să declanşezi o criză politică internă într-un astfel de context politic, economic şi social”, se arată într-un comunicat PMP transmis, vineri.

În replică la replică, deputatul partidului lui Tăriceanu Andrei Gerea a criticat „în mod virulent” atacurile celor din PMP la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu cu privire la avertismentul adresat lui Traian Băsescu, se afirmă într-un comunicat transmis sâmbătă de partidul lui Tăriceanu. Andrei Gerea consideră că cei de la PMP sunt conștienți de faptul că sunt părtași la încălcarea Constituției alături de Băsescu. Deputatul PLR a precizat că în mod public cei din PMP se afișează ca apărători ai statului de drept, dar în realitatea încalcă fără nicio remușcare prevederile legale, se precizează în comunicatul citat.

„Partidul care s-a lăudat cu momentul istoric al întâlnirii dintre Udrea și Băsescu și care duce mai departe politica dezastruoasă a regimului Traian Băsescu are acum tupeul de a-și arăta susținerea publică față de încălcarea Constituției de către același președinte iresponsabil. Cei din PMP se lamentează în acest moment, deoarece, sunt conștienți de faptul că sunt părtași la încălcarea Constituției alături de Băsescu. Oamenii din partidul Elenei Udrea nu sunt doar inconștienți, ci și ipocriți. Aceștia pozează în fața opiniei publice drept apărătorii statului de drept, dar în realitatea încalcă fără nicio remușcare prevederile legale. Cei care țipă acum, când noi tragem un semnal de alarmă față de încălcarea flagrantă a Constituției, sunt aceiași care au adoptat de-a lungul timpului discursul despre combaterea corupției, însă, în ultima perioadă au tot apărut informații cu privire la diversele terenuri ale domnului Băsescu, despre sălile de sport ale doamnei Udrea, dar și despre răsunătoarea Gală Bute”, a declarat vicepreședintele PLR.

Hop și Cristian Diaconescu

De cealaltă parte, Cristian Diaconescu, lăsat cu ochii în soare de Traian Băsescu, crede că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a „redezgropat” tema suspendării lui Băsescu „pentru că aşa scria în punctajul pe care l-a primit, unde se zicea că el trebuie sa fie buzduganul stângii pe tema suspendării”.
„Călin Popescu Tăriceanu pare să duca dorul vremurilor «bune», când era prim-ministru şi era o speranţă politică şi când se lupta cu Traian Băsescua să capete o identitate politica. Aşa că a redezgropat tema suspendarii lui Traian Băsescu, pentru că aşa scria in punctajul pe care l-a primit, unde se zicea că el trebuie să fie buzduganul stângii pe tema suspendării. Dacă prinde la public, e o idee… bună de campanie, peste care se va năpusti PSD-ul. Dacă nu prinde la public, Tăriceanu e lăsat în off-side, situaţie cu care de altfel s-a obişnuit’, a scris Diaconescu pe Facebook.

Diaconescu spune că o posibilă acţiune de suspendare a lui Băsescu are semnificaţia unui „blat Ponta-Tăriceanu”: „.Atâta pot blatiştii acum, atât putem să ne aşteptăm să poată şi în viitor (…) Dar nu ne pot ei prosti, pe cât putem noi gândi. Nu pot ei blătui, pe cât putem noi acţiona. Nu pot ei plagia cât putem noi construi”.

„Cât despre tema suspendării, mă rezum la a spune doar atât: «Mi-ar părea teribil de rau ca preşedintele Traian Băsescu să cadă, pe ultima sută de metri, victima blaturilor din politica. Ar fi nedemn şi nedrept. Pentru toată lumea»”, a mai scris Cristian Diaconescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.