Incompatibilitatea lui Valer Marian, o făcătură respinsă de instanțe

Curtea de Apel Ploiești a anulat raportul ANI privind pretinsa incompatibilitate a senatorului Valer Marian

Prin sentința civilă nr. 256/2014 din 27.11.2014, pronunțată în dosarul nr. 793/42/2014, Curtea de Apel Ploiești a admis acțiunea în contencios administrativ a subsemnatului senator Valer Marian și a dispus anularea raportului de evaluare al Agenției Naționale de Integritate nr. 35899/G/II/09.08.2013 privind o pretinsă stare de incompatibilitate. Prin raportul respectiv, Agenţia Naţională de Integritate a concluzionat că subsemnatul Valer Marian m-aş fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19.12.2008 – 12.07.2013, întrucât aş fi deţinut concomitent atât calitatea de senator în Parlamentul României cât şi pe cea de administrator la două societăți comerciale (S.C. Nord Vest Press S.R.L. Satu Mare şi S.C. Bonda Impex S.R.L. Cluj Napoca). Raportul Agenției Naționale de Integritate s-a dovedit a fi vădit nelegal întrucât societățile nominalizate au fost dizolvate de drept în anul 2005, prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, încetându-și astfel existența și implicit activitatea cu 3 ani înainte de a fi ales și validat senator în Parlamentul României.

Totodată, prin raportul contestat, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie pentru cercetarea subsemnatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât nu aş fi menţionat în declaraţiile de interese calitatea de administrator la societăţile comerciale nominalizate.

Prin ordonanţa emisă în data de 30.06.2014, în dosarul nr. 599/P/2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus clasarea cauzei, cu motivarea ca fapta imputată subsemnatului nu există, întrucât societăţile comerciale susmenţionate erau dizolvate de drept din anul 2005 şi nu au mai avut activitate comercială, infirmând astfel sesizarea Agenției Naționale de Integritate.

Soluțiile emise de Curtea de Apel Ploiești și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dovedesc în acest caz reaua credință a președintelui Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, și a inspectorului de caz, Alina Loredana Țărnă, care au acționat la comandă politică, neluând în considerare apărările prealabile formulate în cauză. Reaua credinţă a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate este evidenţiată de cel puţin două aspecte.

În primul rând, cu circa o lună şi jumătate înaintea emiterii raportului prin care mi s-a imputat starea de incompatibilitate (având nr. 35899/G/II/09.08.2013), Agenţia Naţională de Integritate mi-a comunicat raportul nr. 27968/G/II/25.06.2013, prin care a fost emisă soluţie de clasare în lucrarea nr. 1033/A/II/11.01.2011, reţinându-se că subsemnatul nu figurează deţinând calitatea de asociat/administrator la nici o societate comercială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerţului.

În al doilea rând, Horia Georgescu s-a aflat în aceeaşi situaţie factuală şi juridică, respectiv figura în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerţului ca administrator a unei societăţi comerciale, S.C. Outlook SRL Braşov, dizolvată de drept în anul 2005. Cu toate acestea, Horia Georgescu a dat dispoziţia să mi se întocmească o nouă lucrare de integritate, înregistrată la data de 01.07.2013, sub nr. 28785/A/II, şi să mi se reţină starea de incompatibilitate în condiţiile date.

La început i-a dispus să soluţioneze lucrarea în acest sens inspectorului de integritate Alis Avramescu, dar acesta a solicitat după 11 zile redistribuirea lucrării. Lucrarea a fost preluată de inspectorul de integritate Alina Loredana Țărna, şef de serviciu, care a soluţionat-o în sensul dorit şi dispus de Horia Georgescu, fără să ţină cont de apărările invocate în punctul de vedere depus în termen legal.

Este de notorietate publică că Horia Georgescu s-a aflat sub tutela politică a preşedintelui Traian Băsescu, după 2008, în funcţiile de secretar general şi de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. În ultimii doi ani, după ce Victor Ponta a devenit premier, Horia Georgescu a reușit să se apropie şi de șeful Guvernului, îndeosebi prin intermediul rectorului Universităţii Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, soţia vicepreşedintelui PSD și al Senatului României, Cristian Dumitrescu. Tatăl lui Horia Georgescu, Marian Georgescu (fost gardian şi comandant al Penitenciarului Codlea, precum și colaborator al Securității în timpul regimului comunist), este subaltern al Corinei Dumitrescu, deţinând funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Filialei Braşov a Universităţii Dimitrie Cantemir.â

Ultimul mandat al președintelui Băsescu expiră peste câteva zile, iar zilele premierului Ponta în fruntea Guvernului sunt numărate, astfel că președintele Agenției Naționale de Integritate va rămâne fără protecție politică. Este greu de crezut că va intra și sub pielea președintelui ales Klaus Iohannis, după ce, înaintea și în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, s-a implicat în favoarea contracandidatului său Victor Ponta, prin insistența cu care a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție, în două rânduri, preschimbarea termenului de judecată în cauza având ca obiect pretinsa stare de incompatibilitate a domnului Iohannis.

A venit vremea ca Horia Georgescu să plătească pentru toate abuzurile sale și să fie schimbat din funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate întrucât nu îndeplinește condițiile de competență și de integritate necesare.

Este cunoscut că Horia Georgescu a fost împuternicit în funcția de secretar general al Agenției Naționale de Integritate, în anul 2008, în baza unei adeverințe false, semnată de fostul președinte Cătălin Macovei, din care rezulta ca avea studii juridice și vechimea minimă de 5 ani în specialitatea studiilor, deși în realitate avea doar un an vechime, din CV-ul său rezultând că a obținut calificarea de jurist prin diploma de absolvire dobândită în anul 2007. Grav este și că Horia Georgescu a fost numit în importantele funcții de secretar general și apoi de președinte al Agenției Naționale de Integritate în condițiile în care nu a exercitat niciuna din profesiile juridice de bază: judecător, procuror, avocat, notar public sau consilier juridic.

Pe de altă parte, conform unui răspuns primit de la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la o interpelare având ca obiect dosarele penale ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu a fost cercetat în ultimii ani în două dosare penale, unul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (nr.229/P/2013), pentru dare de mită (referitor la denunțul fratelui său Sorin Georgescu că ar fi oferit unei persoane cu funcţie importantă suma de 18.000 de euro pentru a fi angajat specialist la Direcţia Naţională Anticorupţie în 2004), şi unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (nr. 388/P/2013) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice (referitor la constatarea Curții de Conturi că, împreună cu fostul președinte Cătălin Macovei, în calitate de ordonatori principali de credite, au cauzat Agenţiei Naţionale de Integritate, prin încălcarea vădită a unor dispoziţii legale, un prejudiciu în sumă de 508.713 lei).

Totodată, conform unor surse judiciare din Braşov, Horia Georgescu este suspectat că a săvârşit, în formă continuată, infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani, cu un prejudiciu estimat de 350 000 de euro, prin asociere într-un grup infracţional organizat (cu tatăl său Marian Georgescu, cu mama sa Victoria Georgescu şi cu fratele său Sorin Georgescu), în perioada 2000-2004, respectiv înainte de a fi angajat specialist în investigaţii financiare la Direcţia Naţională Anticorupţie.Un serviciu secret a informat cu privire la implicarea lui Horia Georgescu în fraude economico-financiare, dar președintele României nu a avut nicio reacție, preferând probabil să-l țină sub control cu aceste informații.

În fine, asupra lui Horia Georgescu planează suspiciuni și cu privire la caracterul licit al averii deținute în perioada în care a exercitat funcțiile de secretar general și de președinte al Agenției Naționale de Integritate: o vilă și un apartament în Brașov, o vilă și un apartament în București, un teren în localitatea Lehliu județul Călărași, două autoturisme de teren (Mitsubishi și BMW X5).

Recent, în Senatul României, respectiv la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, au fost demarate procedurile pentru desemnarea unui nou Consiliu Național de Integritate, care este organismul prin care Senatul exercită controlul asupra activității Agenției Naționale de Integritate și care are atribuția de a propune numirea și eliberarea din funcție a președintelui acestei instituții. Ca urmare, plenul Senatului, respectiv toți membrii Camerei Superioare a Parlamentului României trebuie să manifeste interes și vigilență pentru ca în Consiliul Național de Integritate să fie desemnate persoane competente și cu o integritate neștirbită, care să aibă curajul să propună eliberarea din funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate a unui impostor, neprofesionist și compromis, ca Horia Georgescu.

Satu Mare Senator independent
Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.