Însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta: ”Iubiți-mă, sunt liberal”

Intelectualii conservatori din Ungaria consideră că premierul Viktor Orban ar trebui să-și revizuiască abordarea ostilă în relația cu SUA, în special după discursul de la școala de vară de la Băile Tușnad, în care a proclamat falimentul liberalismului.

Potrivit Politics.hu, intelectualii maghiari arată că Orban ar fi trebuit să folosească termenul de ”fundamentalism de piață” mai degrabă decât ”democrație liberală” atunci când a descris ideologia căreia i se opune.

Surse citate de presa din țara vecină arată că Orban a ”înghețat total” relațiile bilaterale cu SUA și că acestea trebuie reluate, deoarece America este aliat al Ungariei in NATO și este cea mai importantă putere din lume.

Pentru cotidianul maghiar Nepsabadsag rămâne extrem de nesigur dacă intelectualii vor avea tăria de a-l critica deschis pe Orban și dacă acesta îi va asculta.

Deși a trecut aproape un an de la numirea ca ambasador al SUA în Ungaria a lui Colleen Bell, confirmarea ei nu s-a produs încă, iar seful misiunii de la Budapesta este însărcinatul cu afaceri Andrew Goodfriend. El a sosit la post în agust 2013, iar unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut a fost să lanseze un blog, în limba maghiara și în engleză, intitulat Civil Forces. Cea mai recentă postare de pe acest blog se intitulează, parafrazând o melodie celebră din anii 1960, ”Love me, I’m a liberal”, o aluzie la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.