Iohannis, mișcare surpriză în cazul procurorului propus șef al DIICOT

Președintele Klaus Iohannis cere Consiliului Superior al Magistraturii stenograma ședinței în care l-a audiat pe procurorul Daniel Horodniceanu, propus șef al DIICOT de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

De asemenea, președintele solicită şi documentele avute în vedere în adoptarea Hotărârii prin care s-a dat aviz favorabil pentru Horodniceanu.

Aministrația Prezidențială precizează într-un comunicat transmis luni că „președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere”.

Procurorul ieșean Daniel Horodniceanu, propus de ministrul Justiției Robert Cazanciuc ca șef al DIICOT, funcție rămasă vacantă după arestarea Alinei Bica, a obținut săptămâna trecută aviz pozitiv de la CSM pentru numire. Audierea sa la CSM a primit cinci voturi pentru și două împotrivă.

„În şedinţa din data de 4 mai 2015, după parcurgerea activităţilor prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat – cu majoritate de voturi – propunerea ministrului Justiţiei de numire a domnului Daniel-Constantin Horodniceanu, procuror şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Propunerea pentru numirea domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 9 aprilie 2015”, se preciza într-un comunicat de presă al CSM.

La audierea de la CSM, Horodniceanu a fost acuzat că s-a autoplagiat. Oana Hăineală, membru CSM, l-a acuzat pe Horodniceanu de autoplagiat spunând că acesta a folosit în prezentarea sa argumente din lucrări mai vechi ale sale fără să le atribuie. De asemenea, au apărut suspiciuni că Horodniceanu s-ar fi întâlnit cu primarul Iașiului Gheorghe Nichita și cu Liviu Dragnea într-un hotel la începutul acestui an.

Daniel Horodniceanu a fost întrebat de Hăineală, în timpul interviului de la CSM, cum ar reacţiona dacă un procuror de la o structură teritorială a DIICOT s-ar afla la o masă cu un primar şi un oficial de rang înalt şi ar discuta despre un dosar, în loc să socializeze. Horodniceanu a răspuns că, dacă ar fi procuror-şef al DIICOT, ar căuta să vadă dacă relaţia dintre procurorul respectiv şi persoanele cu care discută este anterioară dobândirii calităţii de magistrat, ce l-a determinat să intre în astfel de discuţii şi, mai ales, care este impactul respectivelor discuţii asupra activităţii acelui procuror. Acesta a adăugat că, în cazul în care s-ar impune, ar sesiza procurorul general al României şi ministrul Justiţiei, pentru luarea unor eventuale măsuri.

Întrebat de presă, la ieşirea de la CSM, dacă îl cunoaşte pe primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, Horodniceanu a spus că nu l-a întâlnit personal, precizând că ultima oară l-a văzut pe Nichita, în urmă cu trei ani.

„Personal, nu-l cunosc pe domnul (Gheorghe Nichita – nr.), cred că acum trei ani l-am văzut ultima oară pe stadion, unde alergam alături de alte zeci de persoane”, a spus acesta.

Întrebat dacă în cadrul interviului de la CSM Oana Schmidt-Hăineală se referea la o presupusă întâlnire dintre el, primarul Gheorghe Nechita şi ministrul Liviu Dragnea, la Hotelul Bucium, în 24 ianuarie, Horodniceanu a infirmat categoric, spunând că întrebarea membrului CSM a fost ipotetică.

„V-am spus că nu m-am întâlnit niciodată cu Nichita sau cu Dragnea”, a mai spus Horodniceanu.

Propunerea de numire a lui Horodniceanu a fost înaintată săptămâna trecută de Cazanciuc președintelui Klaus Iohannis, după avizul dat de CSM.

Potrivit legii, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele țării, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Daniel Horodniceanu a ocupat în ultimul timp funcția de procuror șef al DIICOT Iași.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.