Irak: Obama reintroduce SUA pe frontul din ”cimitirul ambițiilor americane”

SUA au bombardat, vineri, pozițiile ocupate de artileria jihadiștilor din organizația Statul Islamic, care amenință personalul american din Erbil, capitala regiunii autonome kurde din Irak, a anunțat Pentagonul, potrivit AFP.

”Avioane militare americane au lansat lovituri împotriva artileriei Statului Islamic. Artileria era utilizată împotriva forțelor kurde care apără Erbilul, acolo unde se află personal americam”, a declarat contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Avioane americane F-18 Hornet au lansat bombe de 250 de kg asupra artileriei jihadiștilor , a precizat Pentagonul, la scurt timp după ce a confirmat operațiunea.

După ce a fost ales în 2008 criticând tocmai politica predecesorilor săi de a interveni in Irak și, în general, de recurgere la forță, Barack Obama urmează pașii lui George W. Bush (inițiatorul ”eliberării Irakuklui”, prin invazia din 2003), ai lui Bill Clinton (operațiunea Vulpea Deșertului, în 1998) și ai lui George Bush senior (operațiunea Furtună în Deșert, primul Război din Golf, din 1990). Obama devine al patrulea președinte american care se implică într-un conflict în Irak, tara numita deja ”cimitir al ambițiilor americane” de către The New York Times

Barack Obama a încercat să amâne cât de mult posibil loviturile in Irak, mergând păe ideea unui ajutor militar acordat regimului de la Bagdad, împotriva jihadiștilor. Ultima dată când Obama a ordonat efectuarea unor lovituri aeriene a fost în 2011, asupra Libiei conduse de Muamar Gaddafi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.