John Kerry, ascultat de Israel

Israelul a ascultat convorbirile telefonice ale secretarului de stat american John Kerry în timpul negocierilor cu palestinienii de anul trecut, afirmă săptămânalul german Der Spiegel, citând surse din serviciile secrete, transmite AFP, citată de Agerpres.

În cursul acestor negocieri, care în final au eșuat în aprilie a.c., șeful diplomației SUA a vorbit cu numeroși responsabili din Orientul Mijlociu, folosind, conform surselor citate de ziar, nu doar linii securizate, ci și echipamente telefonice obișnuite, ușor de interceptat.

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene și ale cel puțin încă unei țări, spun sursele Der Spiegel, iar Israelul „a folosit informațiile obținute astfel în cursul negocierilor”.

Potrivit publicației germane, nici secretariatul de stat american și nici guvernul Israelului nu au dorit să comenteze informația.

John Kerry, care și-a stabilit ca prioritate a mandatului în fruntea diplomației SUA ajungerea la o soluție negociată în Orientul Mijlociu, a reușit să-i aducă la masa negocierilor pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și pe președintele palestinian Mahmoud Abbas în iulie 2013. În aprilie a.c. însă Israelul a anunțat brusc instalarea a 700 de noi colonii și a refuzat să elibereze o ultimă serie de deținuți palestinieni, așa cum era prevăzut, iar Mahmoud Abbas a reacționat cerând ca Palestina să devină membră a mai multor convenții ale ONU, în final negocierile eșuând.

Recent, Kerry a încercat fără succes să determine instalarea unui armistițiu pentru a pune capăt intervenției militare israeliene în desfășurare în Gaza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.