Kievul, gata să primească scutul anti-rachetă, Poroşenko denunţă un război „real” cu Rusia

Ucraina este pregătită să ia în considerare o propunere privind amplasarea unor sisteme anti-rachetă pe teritoriul naţional, cu scopul de a se apăra în faţa unui posibil atac din partea Rusiei, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean, relatează Associated Press. NATO nu transmis Ucrainei nicio asemenea propunere, însă oficialii de la Kiev vin cu o serie de argumente menite să demosntreze oportunitatea amplasării scutului anti-rachetă în Ucraina.

Alexandr Turcinov, fost preşedinte al Parlamentului şi fost preşedinte interimar al Ucrainei, a declarat pentru agenţia Ukrinform că Rusia este o ameninţare din ce în ce mai mare după anexarea Crimeii. „Nu exclud că, pentru a ne apăra de ameninţarea nucleară (a Rusiei), să avem consultări cu privire la amplasarea unor componente ale sistemului antirachetă pe teritoriul ucrainean”, a declarat miercuri Aleksandr Turcinov pentru agenţia de presă Ukrinform.

Guvernul de la Kiev este tot mai îngrijorat că Rusia face eforturi de a amplasa capabilităţi nucleare în Crimeea. “Faptul că anexarea Crimeii a sporit substanţial capacitatea militară a Rusiei şi a schimbat balanţa forţelor militare în Marea Neagra este bine înţeles de partenerii noştri”, a spus Turcinov. Însă nimeni nu trece dincolo de emiterea unor communicate şi de exprimarea îngrijorărilor”, a mai completat el.

“Zece sisteme de rachete tactice Iskander-M sunt gata să fie amplasate în Crimeea, în apropiere de localităţile Sciolkin şi Krasnoperekopsk”, a mai spus Turcinov. El a mai adăugat că Ministerul rus al Apărării a precizat că va trimute în Crimeea bombardiere Tupolev Tu-22M, care pot transporta focoase nucleare. Turcinov a folosit aceasta argumentaţie pentru a susţine că Vestul trebuie să acorde atenţie îmbunătăţirii apărării prin interzicerea ieşirii navelor ruse prin strâmtoarea Bosfor.

Kremlinul a recţionat imediat la declaraţiile făcute de Turcinov. “Dacă vorbim despre dorinţa Ucrainei de a găzdui componente ale apărării anti-rachetă americane, desigur că aceasta nu poate fi perceput decât negativ, pentru că ar ameninţa securitatea Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin. “Aceasta ar presupune să luăm măsuri de retorsiune care sa asigure securitatea Rusiei”, a spus Dmitri Peskov, precizând însă ca nu este la curent cu declaraţiile de la Kiev şi că nu poate face decât speculaţii.

Cat priveşte amplasarea de arme nucleare în Crimeea, Peskov a declarat: “Este un exemplu clasic al isteriei continue cu care se demonizează această ţară”. Peskov a precizat că presa occidentală preia asemenea informaţii şi apoi “se sperie singură de ceea ce a putut scrie”.

Poziţia exprimată de oficialii ucraineni vine în contextul declaraţiei preşedintelui Piotr Poroşenko cum că Ucraina se află “într-un război adevărat” cu Rusia şi că trebuie să fie atentă să nu ofere Rusiei “nici cea mai mică provocare”. În cadrul unei întâlniri la Kiev cu preşedintele Slovaciei, Poroşenko a declarat că pe teritoriul Ucrainei se află între 4.000 şi 14.000 de militari ruşi. “Este o informaţie din ţările NATO şi din alte surse. Nu este doar o informaţie din Ucraina”, a spus Poroşenko.

Pe de altă parte, tot mai multe voci citate de presa occidentală subliniază că rebelii ruşi vor deschide un nou front în sudul Ucrainei. În oraşul port Mariupol, asediul nu mai este o chestiune de dacă, ci de când. Prin ocuparea sudului Ucrainei, rebelii susţinuşi de fortele ruse ar putea face legătura cu regiunea separatistă transnistreană. În apropiere, la Odessa, a luat naştere deja o organizaţie separatistă pro-rusă – Consiliul Popular al Basarabiei – din care fac parte şi cetăţeni moldoveni implicaţi în iniţiative puternic pro-ruse la Chişinău, mergând chiar până la aberaţii politice precum cea de a cere anularea Unirii din 1859 şi a revendica implicit regiunea istorică Moldova din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.