Kovesi a fost acasă la Gabriel Oprea în seara prezidențialelor

Un document apărut marți seară în spațiul public, și citat de B1 TV, scoate la iveală că actuala șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, se afla în casa fostului ministru în seara turului al doilea al prezidențialelor din 2009.

Documentul este o ordonanță din 20 iunie 2017 în care se arată că ”Problele testimoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința ministrului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura

Codruța Kovesi, Onțanu Neculai și Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale”.

Andronic a scris pe 10 aprilie că în noaptea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009 s-a întâlnit acasă la Gabriel Oprea cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea care erau „extrem de preocupați de victoria lui Băsescu”, iar aportul lor și al lui George Maior și Gabriel Oprea la victoria lui Traian Băsescu „a fost esențial”.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost votat la începutul lunii septembrie și precizează că s-au constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Potrivit raportului, „aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate”.

În document sunt precizate ca infracțiuni posibile constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni electorale, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, declara că raportul comisiei parlamentare este parțial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, și anume nu s-a putut afla dacă se susține acuzația publică de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ea a adăugat că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii și la Administrația Prezidențială, aceste instituții fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele și posibilele fapte constatate de comisia de anchetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.