Litera – Cartea ca obiect de artă. Expoziţie de arte vizuale la Lisabona

Galeria de artă a ICR Lisabona a găzduit în data de 4 octombrie 2017, orele 19.00, vernisajul expoziţiei „Litera – Cartea ca obiect de artă” ai cărei curatori, graficiana Sofia Fränkl şi sculptorul Bogdan Hojbotă, au lansat celor şapte colegi de simeze (Lisandru Neamţu – pictură –, Vasile Tolan – pictură –, Suzana Fântânariu – gravură –, Cristiana Russu – ceramică –, Doina Botez – grafică –, Ioana Stelea – sticlă – şi Matei Ulmeanu – sculptură) provocarea de a evada din teritoriile pe care le explorau în mod curent.

Sofia Frankel

Acum, în această epocă în care informația circulă aproape instantaneu și se adresează, simultan, mai multor milioane de oameni-cititori, Sofia Fränkl, cu sprijinul lui Bogdan Hojbotă, ne propune un exercițiu de imaginație, mai bizar, poate, decât părea cu ani înainte Internetul. E vorba de o întoarcere la era dinaintea lui Gutenberg, în vremea copiștilor și a enluminurilor, a manuscriselor, când fiecare carte era un unicat.

Acum, pierderea unui exemplar dintr-o carte, uitarea ei pe o bancă de autobuz, este o întâmplare regretabilă. În vremea pe care Sofia și Bogdan ne propun s-o vizităm, aceasta ar fi fost un dezastru. La modul intelectual, echivala cu distrugerea unei lumi.

Suzana Fântânariu

Iată, prin urmare, aduse în această expoziție, niște cărți care nu trebuie cu nici un chip pierdute, rătăcite sau uitate. Ele sunt universuri artistice în miniatură, lumi articulate cu migală, care nu ”cară” informație, ci vorbesc, fiecare în limba ei, despre frumusețea uitată și irepetabilă a scrisului de-semantizat, a caligrafiei ca obsesie artistică, a copertilor percepute nu ca o armă seducătoare în folosul vânzării, ci ca niște gratuite și splendide exerciții de grafică, sculptură sau modelaj.

Aceste cărți aparent goale de sens spun, fiecare în parte, mai multe și mai pline de sensuri povești decât spunea Șeherezada. Și, aidoma ei, ne fac să așteptăm cu sufletul la gură altă istorie, altă picătură de frumos.

Lisandru Neamţu

În deschiderea expoziţiei, cronicarul literar Fernando Couto e Santos a ţinut o alocuţiune intitulată „O fascinio do livro/ Fascinaţia cărţii” ce s-a constituit într-o pasionantă pledoarie pentru carte, indiferent de înfăţişareea ei, sub forma unei istorii spirituale a perspectivelor pe care omenirea le-a construit asupra omniprezentului obiect.

Un numeros public în expoziţie

La vernisaj au fost prezente circa 50 de persoane, între care doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Lisabona, alţi membri ai amabsadei României la Lisabona şi designerul român Laura Rotileanu.

Expoziţia va fi deschisă până în 13 noiembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.