Lucian Bute: „Voi face un meci mare pe 30 aprilie”

Luni, 4 aprilie, în ziua în care „New York Magazin“ a intrat în cel de-al 20-lea an de apariţie neîntreruptă, marele nostru campion de box Lucian Bute a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu în exclusivitate editorului ziarului nostru, Grigore L. Culian, neuitând că am fost mereu alături de acest sportiv şi om excepţional încă de la primele sale apariţii în ring, susţinându-l în momentele bune, dar mai ales atunci când mulţi îi puneau viitorul în ring sub semnul întrebării. La fel de cald şi prietenos, Lucian Lucian a răspuns întrebărilor noastre despre meciul pentru titlul mondial WBC, pe care îl va susţine sâmbătă, 30 aprilie, în arena „Armory“ din capitala americană Washington, D.C., în compania campionului „en titre“, suedezul – american Badou Jack. Va fi, probabil, examenul cel mai important din cariera campionului român, având în vedere că titlul mondial varianta WBC îi poate aduce cea mai strălucitoare centură din boxul mondial profesionist. Să ascultăm gândurile lui Lucian cu mai puţin de o lună înainte de meci.

Grigore L. Culian: Dragă Lucian, îţi mulţumesc că ai răspuns solicitării mele de a acorda acest interviu în exclusivitate pentru „New York Magazin“, mai ales acum, când eşti asaltat cu întrebări din toate direcţiile şi eşti ocupat cu pregătirea meciului din 30 aprilie. Cum stai cu sănătatea din toate punctele de vedere? Cândva ai avut probleme…

Lucian Bute: Mă simt excelent, sunt într-o formă foarte bună şi mă pregătesc împreună cu noua mea echipă să recuceresc titlul mondial. Am preferat să rămân în Montreal, unde sunt condiţii excepţionale de pregătire, am doi sau trei sparring parteneri cu care mă antrenez zilnic şi problemele mai vechi de sănătate s-au rezolvat. Nu mai vreau să boxez accidentat, aşa cum s-a întâmplat de câteva ori, îmi doresc să fiu apt sută la sută în ziua meciului cu Badou Jack, pe care îl voi câştiga şi voi recuceri titlul mondial.

Va fi în joc cea mai strălucitoare centură cu diamante, WBC, şi am putea spune că acesta va fi meciul vieţii tale, mai ales că, dacă vei câştiga, şi eu îţi doresc din toată inima acest lucru, vei avea şansa de a lupta pentru reunificarea tuturor centurilor, adică vei putea deveni campion mondial absolut la categoria ta de greutate…

Este adevărat că am această şansă, cei de la Showtime vor să organizeze un meci pentru reunificarea tuturor centurilor, dar acum mă interesează cel mai mult meciul de la Washington, pe care trebuie să-l câştig, apoi vom vedea dacă în toamnă sau spre sfârşitul anului se va organiza reunificarea centurilor, unde este foarte posibil să-l reîntâlnesc pe James De Galle, care m-a învins în noiembrie 2015 la Quebec City. Chiar mi-aş dori o luptă cu el pentru toate centurile, dar după ce voi cuceri titlul mondial WBC. Repet: cel mai important meci al meu în acest moment e cel din 30 aprilie şi sper să fiu în formă maximă. Să nu credeţi că va fi uşor şi de aceea mă pregătesc cât se poate de bine, încercând să profit de forma fizică şi mentală foarte bună pe care o am acum.

Am promovat evenimentul în „New York Magazin“, am luat legătura cu dl George Maior, ambasadorul României la Washington, care mi-a promis că va face toate demersurile pentru a încuraja prezenţa a cât mai mulţi români la meci…

Vă mulţumesc. Dumneavoastră aţi fost întotdeauna lângă mine, şi la bine, şi la rău, şi îmi doresc enorm ca românii din Washington, Virginia, New Jersey, New York sau din alte state să vină la meci pe 30 aprilie. Îi rog să facă acest efort, fiindcă prezenţa lor în sală îmi va fi de mare ajutor în tentativa de a recuceri titlul mondial. De la New York la Washington sunt doar patru ore de mers cu maşina, cei din Washington şi Virginia sunt acasă, deci nu e prea departe, mai ales că vor veni şi prietenii mei tocmai din Montreal. Tuturor le mulţumesc de pe acum, le promit că nu-i voi dezamăgi şi că voi face un meci mare pe 30 aprilie. Voi fi bine pregătit şi hotărât să-mi iau înapoi centura de campion.

Dragă Lucian, cu un ochi plâng, cu altul râd. Plâng fiindcă că voi pleca în România pe 28 aprilie, cu două zile înainte de meciul tău, râd pentru că simt că vei câştiga şi mă vei face din nou fericit. Nu numai pe mine, ci şi pe toţi românii.

Vă voi simţi lipsa de lângă ring, cu care eram obişnuit de atâţia ani. Ştiu că veţi fi alături de mine cu gândul, că veţi urmări meciul la televizor şi că veţi trăi intens fiecare repriză, chiar dacă meciul va fi transmis în România în zorii zilei de 1 mai. Şi mai ştiu că îmi veţi purta noroc. Vă mulţumesc pentru tot ce faceţi şi vă aştept la următorul meci, când îmi doresc să lupt în faţa dumneavoastră cu toate centurile pe masă.

Eu ţin să-ţi mulţumesc pentru efortul şi bunăvoinţa de a-mi acorda acest interviu într-o perioadă în care eşti foarte ocupat cu pregătirea. Îţi doresc tot binele din lume şi voi fi din nou alături de tine pe 30 aprilie. Fie şi cu gândul!

Am închis telefonul şi mi-au revenit în memorie primele meciuri ale lui Lucian Bute. La Pittsburgh, în 18 mai 2003, când Leonard Doroftei îşi apăra titlul mondial pe terenul americanului Paul Spadafora, l-am văzut boxând pe Lucian pentru prima dată. Apoi la Quebec City şi Montreal, oraşul în care un tânăr român pe nume Lucian Bute cucerea primul său titlu mondial, punându-şi la picioare marea metropolă canadiană. Au urmat înfrângerile, dar Lucian s-a ridicat în picioare, a învăţat din greşeli şi a luat-o de la început. Prietenii adevăraţi au fost mereu lângă el şi l-au încurajat să nu renunţe. Unul dintre ei se numeşte Cristian Gănescu, omul de care se leagă marile performanţe obţinute de Lucian. Urmează meciul din 30 aprilie şi Lucian Bute are nevoie de sprijinul românilor din America. Haideţi să-i arătăm că ştim să-i fim alături la greu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.