Mâncarea colorată şi beneficiile pe care le aduce

Mancarea colorata este o sursa inepuizabila de antioxidanti si substante nutritive.

Rosu

Culoarea rosie indica prezenta polifenolilor in alimente. Aceste substante hidrosolubile sunt principalii oxidanti ai fluidelor corporale, pastrand totodata structura si functiile tesuturilor vasculare. Alimentele rosii ca: zmeura, capsunele, sfecla rosie si rodiile previn aparitia afectiunilor virale si microbiene si lupta impotriva alergiilor.

Violet

Fructele si legumele care au aceasta culoare contin antociani, care protejeaza celulele si ajuta la vindecarea acestora. Cercetarile arata ca aceste substante chimice joaca un rol foarte important pentru sanatatea inimii si previn inmultirea celulelor cangeroase din corpul umana. Din aceasta categorie fac parte: cartofii violet, prunele si asa numita varza rosie.

Verde

La aceasta categorie se incadreaza alimentele bogate in sulf: varza, usturoiul, brocoli, fasolea verde. Ele fovorizeaza eliminarea toxinelor din organism. De asemenea scad nivelul grasimilor din sange si cresc rezistenta organismului.

Maro

Este vorba in primul rand de cereale, care sunt bogate in amidon. Ele aduc aportul necesar de fibre, benefice tranzitului intestinal si abunda in minerale antioxidante si vitamina B. In categoria alimentelor de culoare maronie intra si oleaginoasele, care sunt indispensabile sistemului cardiovascular.

Portocaliu

Culoarea alimentelor este data in principal de prezenta betacarotenului, substanta care protejeaza pielea de efectele daunatoare ale soarelui. De asemenea betacarotenul incetineste imbatranirea celulara si creste rezistenta organismului.

Vitamina A prezenta in morcov, mango si piersici regenereaza tesuturile si ajuta la mentinerea siluetei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.