Militari români, ținta unui vehicul capcană

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, în Afganistan, în jurul orei 10.00, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

Update: Caporalul Mădălin Stoica, unul dintre militari, rănit grav în atac, a murit la spital, a anunţat Ministerul Apărării. Ceilalți doi militari răniţi sunt în stare stabilă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a deschis dosar penal, după ce caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan, anunţă instituţia.

Dosarul de urmărire penală a fost deschis în urma unei sesizări din partea Ministerului Apărării Naţionale.

„În urma sesizării Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Ministerul Apărării Naţionale în legătură cu incidentul incidentul produs în cursul zilei de astăzi, 15 septembrie 2017, în Afganistan, s-a constituit un dosar penal la parchetul militar competent”, informează PICCJ, într-un comunicat de presă, transmis vineri.

Caporalul Mădălin Stoica, de 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi atac cu maşină capcană asupra patrulei au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar, anunţă Ministerul Apărării.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

Militarii focşăneni au fost introduşi în teatrul de operaţii din Afganistan în luna august, transmite sursa citată.

Preşedintele Iohannis a transmis condoleanţe familiei militarului ucis în Afganistan

„În cursul acestei dimineţi, am aflat cu regret vestea că trei militari români din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Din nefericire, unul dintre militarii noştri, caporalul Mădălin Stoica, a decedat. În aceste grele momente, transmit condoleanţe şi sunt alături de familia îndoliată. Gândurile mele se îndreaptă şi către familiile celor doi militari răniţi, caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma, cărora le doresc sănătate şi recuperare cât mai grabnică”, se arată în mesajul prezidenţial.

Iohannis a ţinut să exprime şi recunoştinţa pentru toţi militarii români din teatrele de operaţiuni din străinătate. ”Noi, cei de acasă, le suntem profund recunoscători pentru modul în care îşi execută misiunile încredinţate, dincolo de inerentele riscuri la care, împreună cu ceilalţi militari aliaţi, se expun pentru menţinerea păcii şi asigurarea securităţii internaţionale”, a afirmat Iohannis.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit„, precizează ministerul.

Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În acest an, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.