Mincinosul Ponta trebuie luat şi în serios

A trecut aproape neobservată una dintre afirmaţiile grave făcute de fostul premier PSD al Românei Victor Ponta: „Una din marile probleme ale României este legată nu doar de independenţa energetică, ci şi de capacitatea noastră de a produce energie şi chiar de a fi exportator de energie. Eu, ca deputat de Gorj – asta a fost prima mea critică la adresa actualului Guvern, că n-am văzut ca pe zona de energie să se întâmple altceva decât pe vremea tehnocraţilor -, constat că noi mergem pe ideea de anul trecut, să distrugem producţia de energie românească şi am şi remarcat că Ungaria tocmai a primit avizul Comisiei Europene, va construi o centrală nucleară cu bani ruseşti şi o să vă anunţ că, foarte curând, toată Transilvania şi Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România”.

Declaraţia făcută de Victor Ponta la un post de televiziune trebuie citită în contextul în care, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul PSD Iulian Iancu, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în energie, vorbea pe contul său de Facebook despre „vulnerabilităţile Sistemului Energetic Naţional”, care sunt speculate de băieţii deştepţi din energie, băieţi care n-au „murit”, ci numai s-au odihnit: „Piaţa de energie electrică i-a penalizat foarte sever pe toţi jucătorii care au subofertat sau pe cei care au încercat să manipuleze piaţa printr-un joc incorect, fie încercând să iasă din contractele existente şi abandonându-şi clienţii furnizorilor de ultimă instanţă, fie transferând pierderile companiilor de distribuţie a energiei electrice, respectiv transportatorului de energie electrică. Ca urmare a acestui comportament, companiile care au încercat să speculeze piaţa sunt investigate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliul Concurenţei, în urma sesizărilor făcute de distribuitori, consumatori şi mai ales de OPCOM. Vreau să asigur că respectivele vulnerabilităţi vor fi eliminate prin modificarea atât a cadrului legislativ primar, respectiv a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cât şi a cadrului legislativ secundar, în special cel referitor la transparentizarea exportului de energie electrică al României”. Când va fi modificat cadrul legislativ care le permite băieţilor deştepţi din energie să producă dezechilibre piaţa de profil nu este clar.

Spusele lui Victor Ponta trebuie citite şi în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia a decis să concedieze 1.000 de muncitori, în condiţiile în care, la finele anului trecut, cel mai mare producător de energie electrică din cărbune avea pierderi de 126 de milioane de lei. Al doilea mare producător de energie care funcţionează pe cărbune, Termocentrala Mintia, va trebui să-şi oprească grupurile fiindcă nu respectă normele de mediu. Anul trecut, Nuclearelectrica a decis să importe uraniu pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, din cauză unui conflict cu Compania Naţională a Uraniului. Singura mină de uraniu din România, cea de la Crucea, este pe punctul de a fi închisă.

Victor Ponta minte mai ceva decât personajul principal din „Petrică şi lupul” şi de aceea nu-l crede nimeni când vorbeşte despre lucruri extrem de grave. Victor Ponta minte de îngheaţă apele şi atunci când afară sunt peste 10 grade Celsius, însă asta nu înseamnă că toate declaraţiile sale trebuie ignorate. Asta nu înseamnă că problema Sistemului Energetic Naţional nu ar trebui să se afle pe masa CSAT şi în mapele membrilor Parlamentului României. Şi asta, cât mai repede.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.