Mircea Diaconu, printre marii ”angajatori” din Parlamentul European

Un scandal provocat de inadvertențele de pe statele de plată ale Frontului Național din Franta (FN) a făcut ca această formațiune să fie acum poate cea mai urâtă de mai toți eurodeputații de la Bruxelles. Și nu are legătură cu orientarea extemistă, ci asistenții parlamentari și plata lor. Printre cei menționați de Euractiv.fr ca angajând un număr excesiv de asistenți parlamentari se numără și eurodeputatul Mircea Diaconu. Suspiciunile legate de folosirea de către FN a asistenților plătiți din banii Parlamentului European în scopuri legate exclusiv de politica internă au dus la anchete ale procurorilor francezi și ale Curții Europene de Conturi, care au dezvăluit o practică considerată scandaloasă de majoritatea europarlamentarilor. Președintele PE, Martin Schulz, a fost cel care a denunțat posibile fapte susceptibile de abuz de încredere.

În raportul din 2013 privind execuția bugetului Parlamentului European, Curtea de Conturi a UE s-a arătat îngrijorată de numărul mare de asistenți. Urmarea a fost o cerere din partea eurodeputaților pentru niste controale mai ferme. În medie, eurodeputații au 2 asistenți acreditați și 6 asistenți locali. Există însă și excepții majore de la această regulă.

Cine sunt asistenții și cât câștigă ei. Eurodeputații, scrie Euractiv.fr, au la dispoziție o sumă lunară totală de 21.349 de euro pentru a-și plăti asistenții. Cu cât sunt mai mulți, cu atât câștigă mai puțin. Site-ul Parlamentului Europeana informează că în 2016 această sumă este de 23.392 de euro. Banii nu sunt vărsați în contul eurodeputatilor, ci se duc direct în conturile de salarii ale asistenților care au un contract de muncă valabil sau lucreaza prin contract de presatre de servicii.

Asistenții se împart în două categoirii: acreditați și locali. Se adaugă la aceste categorii stagiarii. Asietenții acreditați sunt cei care lucrează la Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg, adica acolo unde se află birourile PE. Cel puțin 25% din asistenții unui deputat trebuie să fie acreditați.Asistenții locali sunt cei care lucrează în circumscripțiile din țările de origine ale deputaților. Ei pot reprezenta maxim 75% din numărul asistenților unui eurodeputat.

Mai apare o deosebire fundamentală. Angajarea asistenților acredidați de la Bruxelles este controlată de PE. Angajarea asistenților locali nu este controlată. Și astfel numărul lor este fie unul excesiv de mare și ei sunt folosiți în scopuri politice interne, fie sunt doar unul-doi, caz în care câștigă mult, iar o parte din ”salariu” se duce pentru finanțarea familiei eurodeputatului, lucru ilegal.

Ultima campanie electorală pentru PE a dus la derapaje serioase, scrie Euractiv.fr. Eurodeputații care doreau să fie realeși aveau nevoie de mână de lucru puternică în circumscripții în 2014 și pentru asta au recurs la banii europeni. În 2013, 80 de deputati au angajat fiecare câte 10 asistenți locali, iar unul dintre acești eurodeputați a angajat o armată de 43 de aistenți. ”Fără îndoială că aceste angajări au fost temporare și destinate pregătirii campaniei electorale”, spune o sursă din PE. Această situație este întâlnita în cazul țărilor din Est, scrie Euractiv.fr.

Unul din trei oameni care lucrează la PE este asistent. În perioada preelectorală, PE avea 1785 de asistenți acreditați și 4860 de asistenți locali. După alegerile din 2014, s-a ajuns la 1.716 asistenti la Bruxelles și doar 2.246 de asistenți în țările membre.

Eurodeputații din partidele eurosceptice au cei mai multi asistenți. Atât timp cât nu au în țară un aparat de partid puternic, găsesc portițe pentru a-și face campania electorală pe banii unei Uniuni Europene pe care tocmai ei o doresc moartă. Excelează aici deputații polonezi din grupul Conservatorilor și Reformiștilor – aproape toti au câte 15 asistenți locali în Polonia, iar unul are chiar 18.

Practica este obișnuită în România și Bulgaria, scrie Euractiv, dând exemplul luiMircea Diaconu, care are 13 asistenți în România. În Bulgaria, doi deputați au câte 11 asistenți. În Lituania, majoritatea eurodeputaților au cate 10 asistenti locali. Unul dintre acești lituanieni deține recordul – 27 de asistenți locali (deși nu este o perioadă electorală). Este vorba de Antanas Guoga, un star în lumea pokerului cunoscut sub numele de Tony G.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.