Motivarea magistraților în cazul eliberării lui Nicolae Popa

Nicolae Popa, eliberat la sfârșitul lunii august, în baza unei decizii a Judecătoriei Găești, a fost stăruitor în muncă, disciplinat și a dat dovezi temeinice de întreptare, își motivează magistrații decizia de punere în libertate a omului de afaceri.

„În prezenta cauză, instanța observă că petentul condamnat a executat fracțiunea necesră pentru a putea beneficia de liberare condiționată. Pe parcursul executării pedepsei, petentul condamnat a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități lucrative și are câștigate 20 de zile ca urmare a muncii prestate”, conform motivării instanței, transmise, la solicitarea MEDIAFAX.

Din caracterizarea depusă la dosar reiese că Nicolae Popa a avut un comportament apreciat ca fiind „bun” față de personal și față de colegii săi, a fost recompensat de 19 ori și nu a fost niciodată sancționat disciplinar, arată sursa citată.

Conform documentului menționat, aceste elemente reprezintă dovezi temeinice de îndreptare.

„A fost stăruitor în muncă, disciplinat și a dat dovezi temeinice de întreptare”, se menționează în motivarea instanței.
Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Găeşti a transmis Judecătoriei Găești o propunere de eliberare din închisoare a lui Nicolae Popa.

În baza acestei propuneri, Judecătoria Găești a dispus, în 24 august, punerea în libertate a lui Popa. Decizia nu era definitivă și putea fi contestată în cel mult trei zile.

Cum nicio contestație nu a fost depusă în acest caz, în 30 august, Nicolae Popa a fost eliberat din penitenciar.

În iunie 2014, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat pe Nicolae Popa, în dosarul prăbuşirii FNI, la 10 ani şi patru luni de închisoare.
Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.