Negocierile nucleare cu Iranul, întrerupte de un ”deces în familie”

Negocierile pe marginea dosarului nuclear iranian ce au loc la Geneva au fost întrerupte brusc vineri, după ce delegația iraniană a părăsit Elvetia la anunțul că mama președintelui Hassan Rouhani a murit.

Negocierile, la care pe lângă Iran participa cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU și Germania, au fost întrerupte până miercuri, a anunțat agenția iraniană ISNA.

Secretarul de stat american John Kerry a transmis ”cele mai sincere condoleanțe” președintelui Rouhani și a urat poporului iranian un an nou fericit, pentru că acum în Iran se sărbătorește Nowruz, intrarea în noul an persan.

”Nowruz este începutul primaverii, iar în farsi înseamnă ’noua zi’”, a spus ministrul de Externe iranian, prezent alături de Kerry la o conferință de presă. ”Sper ca aceasta să fie o noua zi pentru întreaga lume, o nouă era a înțelegerii și a păcii”, a mai spus ministrul iranian.

Negocierile de la Geneva au un termen limită – al treilea de până acum. Până pe 31 martie ar trebui să se ajungă la un acord cadru pentru limitarea programului nuclear iranian. În schimbul acestui angajament al Teheranului, sancțiunile internaționale vor fi reduse. Detaliile unui asemenea acord ar trebui puse la punct până în luna iulie.

Într-un mesaj al Casei Albe, președintele Barack Obama a dorit să transmită poporului iranian că limitarea programului nuclear ar fi o șansă pentru țară, o șansă care nu ar trebui pierdută. În caz contrar, Iranul ar cadea din nou in izolare, ”o izolare care a adus atât de multe rele familiilor iraniene și i-a văduvit pe multi tineri de slujbele și sansele pe care le merită”, a spus Obama.

De cealaltă parte, ministrul iranian de Externe a declarat că Iranul participa deja ”cu demnitate” la negocieri. ”Este timpul ca și SUA și aliații lor să aleagă: presiune sau acord”.

Negocierile de la Geneva, desfășurate sub presiunea unui termen limită ce a fost deja amânat de mai multe ori, sunt mult influențate de situația din Irak, unde are loc o campanie împotriva organizației Statul Islamic. Armata irakiană nu primește sprijin la sol din partea SUA și a statelor care fac parte dintr-o coaliție condusa de Washington. Aceasta din urmă ajută guvernul de la Bagdad doar prin lovituri aeriene. Iranul însă a intervenit cu trupe în acest război împotriva sunniților din Statul Islamic, iar implicarea Teheranului si a forțelor kurde a înclinat deja balanța și exista îngrijorari că Iranul șiit își va extinde influența în Irak și mai pregnant decât până acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.