Noaptea Literaturii în celălalt capăt al Europei

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă literară ce se desfășoară mâine, la Lisabona, între orele 18.30 și 23.30. Evenimentul va avea loc în unsprezece spații diferite, în zona Carmo/Trindade, în prezența unor autori europeni și a 14 actori portughezi, care vor citi fragmente din texte reprezentative din opera a unsprezece scriitori europeni. Sesiunile de lectură, cu intrare liberă, vor avea o durată de 15 minute și se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. La cea de-a V-a ediția serii literare din Lisabona vor participa autori din 11 țări: Germania, Austria, Spania, Franța, Finlanda, Grecia, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Cehia și România. De la romantism la literatura infantilă, de la teatru la poezie, Noaptea Literaturii Europene vă invită să puneți mâna pe hartă, să porniți la drum și să descoperiți cuvintele descătușate care se află în spatele fiecărei uși.

Potrivit unui text trimis presei de Institutul Cultural Român, anul acesta, România va fi reprezentată la Noaptea Literaturii Europene de Matei Vișniec. Autorul român și actorul portughez Nuno Pinheiro vor citi alternativ, în limba română și, respectiv, în limba portugheză, fragmente din volumul „Teatru Descompus sau Omul Pubelă“. Cele 11 sesiuni de lectură care vor avea loc în Sala Estúdio de la Teatro da Trindade din Lisabona sunt organizate de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Teatrului Trindade Inatel, editurii braziliene „É Realizações“ și Teatrului da Garagem.

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, la Fórum FNAC Chiado va avea loc o masă rotundă cu participarea a trei dintre scriitorii prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2017. În cadrul evenimentului, moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator, actualul prezentator al programului TV „Ultimul stinge lumina“ (RTP3), scriitori europeni cu evoluții literare diferite vor vorbi despre literatura europeană actuală, rolul autorului într-o Europă instabilă, existența unei literaturi europene, călătoriile și itinerarea. Pe lângă autorul român Matei Vișniec, jurnalistul portughez Pedro Vieira îi va avea ca invitați la masa rotundă pe autorii Alex Bellos și Jiří Hájíček. Alex Bellos este britanic, a fost jurnalist, scrie despre fotbal, sportul său preferat, dar mai ales despre matematică, un subiect pe care îl găsește fascinant. Jiří Hájíček (Republica Cehă) este unul dintre cei mai renumiți autori cehi. Scrie poezie, dar proza este cea care i-a adus mai multe premii și adevărata recunoaștere din partea cititorilor și a criticilor. Evenimentul se va desfășura în limba engleză, fără traducere.

Cel mai jucat dramaturg român

Născut în România, în 1956, Matei Vișniec se remarcă în peisajul literar din România anilor ’80. În 1987, opera sa este interzisă de regimul Ceaușescu, motiv pentru care părăsește România și se stabilește în Franța, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Are mai mult de 30 de piese publicate și numele său a figurat pe afișe în peste 40 de țări. Aproape toată opera sa teatrală a fost tradusă în portugheză la editura braziliană É Realizações. Matei Vișniec este dramaturgul cu cele mai multe piese puse în scenă în România. În 2016 a primit Premiul „Jean Monnet“ pentru Literatură Europeană, pentru cartea „Negustorul de începuturi de roman“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.