Numărul imigranților ajunși în Grecia a scăzut

Fluxul de imigranți din Turcia spre Grecia a scăzut cu mai mult de jumătate în noiembrie, la 108.000, înregistrându-se astfel primul declin lunar din acest an, a anunțat Agenția UE de gestionare a frontierelor, FRONTEX, relatează AFP, potrivit Bursa. Conform sursei citate, scăderea este atribuită condițiilor meteo dificile, care îi descurajează pe oameni să traverseze Marea Egee din Turcia spre insulele grecești cu ambarcațiuni periculoase, dar și unei politici mai restrictive privind frontierele adoptată de țările de pe ruta balcanică a migrației.

Reducerea vine înainte de noi propuneri din partea Comisiei Europene, așteptate a fi prezentate marți și care vor introduce măsuri de limitare a fluxului de imigranți care ajung în blocul comunitar. Planul ar urma să includă crearea unei gărzi UE de frontieră și coastă, care va avea puteri de a interveni în situații de criză fără a i se cere acest lucru de către statele membre.
Grecia, în special, a fost criticată pentru că nu a reușit să își securizeze zonele de coastă și să înregistreze toate sosirile, permițându-le efectiv imigranților să intre pe teritoriul său fără a fi verificați.

În pofida acestei scăderi, numărul persoanelor care au ajuns pe insulele grecești a fost de 16 ori mai mare decât în perioada similară din 2014. Majoritatea imigranților au fugit de războaiele din Siria, Afganistan și Irak, notează FRONTEX.

Numărul trecerilor ilegale de frontieră la granițele externe ale UE din statele din Balcanii de Vest a scăzut cu o cincime comparativ cu octombrie, ajungând la 164.000 în noiembrie. Totuși, nivelul pentru acest an până acum – 667.000 de sosiri – este în continuare de peste 20 de ori mai mare decât în perioada similară din 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.