O zi dedicată grădinilor şi peisajului la Accademia di Romania

Loc de armonie şi contraste, de întâlnire şi conflict între natură şi cultură, între tehnică creativă şi violenţă uneori distructivă, grădinile sunt spaţii în care elementele cele mai diverse ale frumosului natural şi artistic sunt grupate şi asociate în felurite moduri, producând de cele mai multe ori realităţi conflictuale.

Plecând de la aceste consideraţii ia naştere un proiect articulat în două evenimente care vor avea loc în data de 15 aprilie, începând cu ora 17.00, în incinta Accademiei di Romania din Roma.

Masa rotundă cu titlul Giardini. Riflessioni sull’armonia e sul paesaggio invită la o reflecţie asupra noilor valori estetice şi sociale ale armoniei dintre om şi natură în spaţiul tot mai puţin restrâns al grădinii. Peisagişti şi arhitecţi, artişti şi scriitori se vor întâlni pentru a discuta despre conceptul de peisaj din diverse puncte de vedere şi din diferite perspective disciplinare.

Vor interveni: Franco Zagari – arhitect peisagist şi profesor de Arhitectură peisajului la Universitatea Sapienza din Roma, Monica Sgandurra – arhitect şi peisagist, artistul Alfredo Pirri, Claudio Libero Pisano – curator şi director al Centrului Internaţonal de Artă Contemporană din Genazzano şi Lucilla Zanazzi – expertă în grădini şi organizatoare de evenimente tematice.

Începând cu ora 19.00 va avea loc deschiderea expoziţiei Giardini dello splendore. Bellezza ferita a artistului clujean Andrei Ciurdărescu, bursier “Vasile Parvan” la Accademia di Romania din Roma. În viziunea sa, grădina este un loc al tensiunilor şi un spaţiu conflictual unde diverse forţe creatoare ajung să intervină reciproc în mod brutal una asupra celeilalte. Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 – 23 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.