×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:33
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Zeci de arestări cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui SUA
Obama este în Cuba, dar nu-i vede pe cubanezi

Cubanezii au asteptat degeaba să-l vadă pe primul preşedinte american care vine la ei în ţară după aproape un secol. Publicul nu a avut acces în centrul Havanei la ora 21.20 (ora Europei), atunci când a aterizat Barack Obama. Poliţia a făcut baraje. Iar cel mai important canal de televiziune din ţară, Cubavision, nu a transmis decât câteva imagini in direct, în ciuda faptului că a promis că va acoperi amplu vizita preşedintelui american.

Duminică după-amiază, când Obama punea piciorul în Cuba, televiziunea îi desfăta pe cubanezi cu un concert de muzică clasică. A urmat o “emisiune specială” dedicată vizitei istorice în care au fost prezentate câteva personaje stând cu spatele la camerele de luat vederi, ascunse bine sub umbrele. Prezentatorii au elogiat istoria Havanei şi apoi au rulat imagini cu monumentele istorice din capitala cubaneză, însoţite de laude la adresa edililor care le-au renovat, scrie Liberation. Emisiunea specială se încheie cu câteva secunde în care apare familia prezidenţială americană coborând din Air Force One, moment în care Obama nu a fost aşteptat de preşedintele Raul Castro, lucru foarte comentat de cubanezi şi nu numai. “Wow, preşedintele Obama tocmai ce a aterizat şi Raul Castro nu era acolo. I-a primit pe papă şi pe alţii. Lipsă de respect”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Apoi alte câteva secunde în care Obama este prezentat admirând un portret al lui Abraham Lincoln în timp ce una dintre fiicele sale da semne că se plictiseşte. Atât. Programul a continuat cu Baletul Naţional.

Cubanezii au rămas perplecşi, scrie corespondentul Liberation la Havana. Vizitele şefilor de stat şi ale papilor în capitala lor au beneficiat de spaţiu mare de emisie şi au fost retransmise. De data aceasta au putut urmări mai pe larg vizita lui Obama doar cei care au acces clandestin la Univsion, o televiziune de limbă spaniolă ce emite din SUA. Dar poate că lucrurile vor sta altfel după vizita preşedintelui SUA, pentru că acesta a anunţat un acord între Google si Cuba pentru facilitarea accesului WIFI în ţară, iar apoi, facilitatea transferului remitenţelor din SUA de către Western Union le va permite cubanezilor să cumpere şi tablete şi telefoane inteligente. „Acolo va avea loc o schimbare şi cred că Raul Castro înţelege asta”, a spus Obama în acelaşi interviu, înaintea decolării spre Cuba.

Nici cubanezii care au crezut că îl vor putea vedea în carne şi oase pe preşedintele SUA nu au fost mai norocoşi. Mii de oameni au înfruntat ploaia torenţială şi au mers spre marile bulevarde, acolo pe unde ar fi putut trece coloana oficială. Cât despre meciul de base ball dintre selecţionata Cubei şi Tampa Bay Boys, nicio şansă pentru vreun cubanez de rând să găsească un bilet. Locurile nu au fost vândute public.

Nu l-au putut vedea pe Obama nici cei 180 de opozanţi ai regimului Castro care au fost închişi înaintea vizitei prezidenţiale, majoritatea chiar duminică, când a avut loc un protest al Doamnelor în Alb (organizaţia soţiilor deţinuţilor politici). Autorităţile le-au transmis că nu vor fi lăsate să iasă din casă. O serie de analişti arată chiar că vizita preşedintelui SUA nu ajuta deloc conducerea de la Havana tocmai pentru că este vorba de Barack Obama, pentru că foarte numeroasa populaţia afro-cubaneză va vedea un preşedinte de culoare foarte energic şi un lider cubanez alb şi îmbătrânit. E un fapt ce ar putea crea tensiuni într-o ţară în care, deşi accesul egal la servicii medicale, educaţie si promovarea femeilor în viaţa politică şi economică sunt evidente, accesul la funcţii înalte este dificil pentru cei de culoare.

Barack Obama şi-a început vizita în Cuba, urmează să se întâlneasca cu liderii politici, cu reprezentanţii aşa-zisului mediu de afaceri cubanez şi cu opozanţii regimului. Până acum, preşedintele SUA nu a văzut însă poporul cubanez, unul din obiectivele principale ale vizitei.

Călin MarchieviciPublicat Luni, 21 martie 2016
2920
 | 5
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Amy
+1
Cuba = 53-rd US state. R.Castro va avea parcursul lui Chavez.
Publicat Marţi, 22 martie 2016
+Răspunde
Roman
+9
Și Klaus e în vizită, în România, dar nu-i vede pe romani. Sasul se considera rasă superioară.
Publicat Marţi, 22 martie 2016
+Răspunde
SaakasBilly
+7
Ha ! Ha! Ha ! In domeniul sconcsoaselor ricanii sunt maishtrii ! Dupa ce au incercat sa-l asasineze ca porcii pe castro de zeci de ori ,si dupa ce l-au ucis misheleste pe cel mai cunoscut si simpatizat revolutionar ar planetei ,pe Che Guevara ,apoi au flamanzit atata amar de vreme un popor intreg ,doar un porc poate avea obrazul de a aparea in fatza cubanejilor,doar cu promisiuni mintind vrute si nevrute ! Embargoul nu l-au ridicat ,pur si simplu pen'ca nu vrea muschiu' lor ,de retras din zona din insula pe care "au imprumutat-o " si din momentul ala au si anexat-o porceste impotriva tuturor legilor internationale(pe care ei ca "exceptionali" nu se simt vizati sa le respecte),se stie ca acolo i-si tzin pushcaria secreta unde schingiuie dupa toate mormele inchizitiei ,si din toate relele malefice ,furtaciunile si crimele nu si-au cerut nici macar scuze ,dar vreau sa intre cu internet si telefoane mobile ca sa poata exercita un spionaj si mai eficient ,si de ce nu ,vre-o primavara sau un maidan ...Cubanez !! Fratele lui Castro e un naiv ,embargoul se va ridica doar cu prabushirea regimului cubanez ,sau cu prabushirea imperiului malefic rican ,daca Dumnezeu i-si va intoarce fatza spre noi si va nimicii hoardele fiilor lui satan care au impamzit lumea de la un coltz la altul !!
Publicat Marţi, 22 martie 2016
+Răspunde
magic
+10
USA si Cuba au ajuns la un numitor comun... DICTATURA
Publicat Marţi, 22 martie 2016
+Răspunde
Nici o surpriza...
+13
Nici o surpriza... Intox total, tipic CIA: Conflictul trebuie sa continuie !... Ceva de genul: 'The Show Must Go On'... Noi, romanii, vedem asta in fiecare zi. Insa 'show'-ul asta propagandistic nu-i doar pt Romania, dar si pt mareatza US. Dihotomia intre clasa politica si cainii serviciilor (intel + war dogs) continua... si se amplifica. Pana va face POC. Personal, rezonez cu Obama de azi. Ceea ce a facut el astazi este (si sper sa ramana in istorie...) un act de imensa umanitate si un pas (mic...) spre pacea mondiala. Sunt insa convins ca multi altii vor interpreta miscarea lui Obama drept inca un pas, inca unul, spre dominatia modiala a US dpdv economic. Sincer... Nu stiu cine are dreptate. Sper ca umanismul sa triumfe.
Publicat Luni, 21 martie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
-7
oO ASEMENEA VIZITA E UN ACT DE MARE CURAJ SI IMPLICA FF MULTA SECURITATE DIN PARTEA MULTOR PARTI MAI ALE SECRET SERVICE !!!!! REPET UN ACT DE MARE CURAJ SI OBAMA V A AJUTA ENORM CUBA CA SA FIU MALITIOS SUA IA BASTIONUKL RUSILOR SI RUSII AU LUAT CRIMEEA !!!SANCTIUNILE RIDICATE ASUPRA CUBEI TURISMULMAI ALES LA TUTUN SI TRESTIE DE ZAHAR PRELUCRATA SI ALTE MARI PLANTATII VOR AVEA O IMENSA PIATA DE DESFACERE IN SUA !!!! FELICITARU DOMNULE PRESEDINTE OBAMA O LOVITURE PE PLAN EXTERN NEASTEPTATA !!!!!!
Publicat Luni, 21 martie 2016
+Răspunde
gima @ SOBOLANU
+4
Asa un mare curaj si un si mai mare ajutor aproape la fel precum cel dela [legat feciori]" PLAJA PORCILOR"
Publicat Marţi, 22 martie 2016
+Răspunde
Mardalle
+10
...pas cu pas !
Publicat Luni, 21 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Cristian Tudor Popescu, desființat de un preot
Publicat acum 7 ore şi 6 minute
Liviu Dragnea: Un atac violent la Guvern
Publicat acum 18 ore şi 37 minute
Tăriceanu vede o lovitură de stat
Publicat acum 9 ore şi 8 minute
O lovitură în plexul românilor
Publicat acum 26 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 43 minute