Oficiali europeni reacționează la scandalul votului din străinătate

Haosul de la secțiile de vot din străinătate generează reacții internaționale.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, i-a transmis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care afirmă că repetarea problemelor semnalate la votul din străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale din România ar constitui o „încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene iar câștigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimitate democratică”.

Gunther Krichbaum spune că orice observator al situaţiei politice din România poate vedea că nu a fost vorba „doar de dificultăţi aleatorii în organizarea alegerilor, ci de o împiedicare voită a exprimării voturilor întrucât în alegerile anterioare s-a confirmat faptul că românii ce locuiesc în străinătate au tendinţa de a vota majoritar cu partidele şi candidaţii cu o orientare de centru-dreapta”.

„Secţiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicaţii clare de la Bucureşti în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaţilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pengtru un stat membru al UE şi trebuie condamnat de Comisie”, spune acesta.

„De aceea, vă rog în mod insistent să interveniți în zilele ce urmează pe lângă Guvernul României, astfel încât toți cetățenii stabiliți în străinătate să poate exercita dreptul de vot prevăzut de lege”, se arată în scrisoarea oficialului german.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell a anunțat la rândul său că s-a întâlnit, luni, la cererea sa, cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta în legătură cu „preocupările” legate de românii care au încercat să voteze la Londra.

„M-am întâlnit astăzi (luni – n.r.) cu Bogdan Stanoevici, ministrul pentru românii din străinătate, pentru a discuta despre preocupările legate de românii care au încercat să voteze, ieri, la Londra”, a anunțat, pe Twitter, ambasadorul britanic la Bucureşti.

Întrevederea a avut ca subiect evenimentele de duminică de la secţiile de vot din Marea Britanie, unde au protestat peste 1.000 români care nu au putut vota.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.