Ordonanţa cu premii şi pedepse

PSD l-a salvat pe Liviu Dragnea de la cîteva luni de detenţie, iar adversarii săi au ratat prin asta o decapitare a partidului născut din PDSR (ca succesor abil al PCR). În plus, DNA a luat o lovitură în plină figură, fiind brusc limitată în excesele sale pe bandă rulantă. Abuz în serviciu, denunţ art. 19, înregistrare, rechizitoriu – 5 ani. Și cătuşe de la caz la caz. Abuzul în serviciu nu mai merge la foc automat, iar autodenunţul după 3-4 ani nu mai este o tehnică de a-i salva pe infractorii care aveau cîte un mahăr de dat în primire.

Aceasta este esenţa războiului dintre PSD şi Klaus Iohannis plus Binom. Oricît ar părea de supărător, în această confruntare, PNL şi USR sunt doar galerii stinghere şi nu prea zgomotoase de chibiţi ai tandemului Binom – preşedinte. PNL iniţiază o moţiune de cenzură cu gîndul de a stîrni indignarea poporului. Dar în egală măsură liberalii oferă PSD un minunat prilej de a explica operaţiunea politico-juridico-nocturnă din ziua de marţi. Adevărul este că discipolii lui Ion Iliescu s-au împiedicat rău în adoptarea Ordonanţei. Au ezitat, s-au temut, au bîlbîit-o suficient ca adversarii lor să îngrozească populaţia şi să o transforme într-un aliat de luptă. Cînd s-au hotărît, au făcut-o ameninţător, mîrîit, de băgat în sperieţi. Ministrul Iordache, pînă mai ieri un motan sîsîit, s-a prezentat marţi seară ca un colonel nemilos şi obraznic, de parcă era gata să aresteze pe oricine. Vreau să spun că în această perioadă PSD a comunicat inegal. Adică teribil de prost. Întîi, cu un Dragnea ca un Paşă de Alexandria, care taie, spînzură şi conduce tot. Apoi, cînd a văzut că lucrurile nu merg cum vor numai muşchii lui, s-a mai liniştit puţin, ca, la tărăboiul izbucnit în jurul ordonanţei cu Codul Penal, să se sperie de-a dreptul şi să se înmoaie precum un pisoiaş. „Eu nu ştiu nimic! Aştept şi eu ca Guvernul să ia o decizie!“

Este o diferenţă enormă între stilul lui Dragnea din perioada premergătoare anunţării doamnei Sevil Shhaideh ca propunere de premier şi cel de luni sau marţi după-amiază, înainte de adoptarea OUG.

Ce-a pierdut şi poate că mai pierde PSD? Încredere şi voturi! Obligă electoratul să se întoarcă la celebrul proverb românesc cu lupul care îşi schimbă părul, dar nu şi năravul. Dar guvernarea, nu. Cu OUG nr. 13/2017, putem conchide că abia aseară Guvernul PSD – ALDE s-a instalat şi că guvernul Dragnea a început să funcţioneze. Ce alte măsuri à la Trump vor mai urma, Dumnezeu ştie! Eu, unul, prevăd reglementări serioase şi puneri la punct în zonele Preşedinte, Parchet General, DNA, poate chiar în cea a răspunderii magistraţilor. Și, mai ales, în zona serviciilor de informaţii. Aici vor fi marile schimbări care se cer aproape de la sine după scandalul Coldea şi după atîtea interceptări. Discuţiile legate de protocolul secret între DNA şi SRI privind colaborarea în Justiţie nu mai pot fi ţinute la secret. Judecătorii protestează, jurnaliştii fac gălăgie, politicienii pot recurge la schimbarea legii.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.