Panama Papers, potențială pârghie a rușilor în campania din Republica Moldova

Informațiile despre afacerile offshore ale lui Anatol Stati sau ale fostului premier moldovean Ion Sturza capătă greutate în contextul alegerilor prezidențiale de pe 30 octombrie. Pot fi speculate de politicienii pro-ruși și de anti-unioniștii de la Chișinău, care, cel puțin până in acest moment, au fost mai puțin atinși de Panama Papers sau de investigațiile Rise Moldova.

Familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. RISE Moldova a analizat în ultimii doi ani peste 10 000 de documente care arată cum magnatul Anatolie Stati a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.

Anatol Stati a fost în conflict cu fostul regim Voronin, motiv pentru care au avut de suferit afacerile sale din Kazahstan, in urma unei intervenții a lui Vladimir Voronin la Nursultan Nazarbaiev. Stati s-a situat în tabăra pro-occidentală imediat dupa schimbarea de regim din 2009. Fiul său Gabriel a fost căsătorit cu fiica lui Dumitru Diacov, actualmente președintele de onoare al Partidului Democrat, partid din care face parte premierul Pavel Filip. Dezvăluirea afacerilor offshore ale lui Anatol Stati ar putea aduce atingere taberei pro-occidentale de la Chișinău. Fostul premier Iurie Leancă a fost vicepreședinte al grupului Ascom înainte de a intra in politică.

Și mai mult pot fi speculate în detrimentul pro-occidentalilor informațiile din dosarul Panama Papers legate de fostul premier Ion Sturza. Sturza (acum deținând o avere de circa 90 de milioane de euro) a fost premier în 1999, iar la finalul anului 2015 a fost propus din nou pentru această funcție de președintele Nicolae Timofti. După ce s-a retras din politica, Sturza a devenit președinte al Rompetrol Moldova și a intrat în afaceri cu Constantin Luțenko, director al reprezentanței Rompetrol la Moscova. Sturza, Luțenko și Dinu Patriciu au înfergistrat companii offshore in Insulele Virgine Britanice.

Presa pro-rusă de la Chișinau a insinuat până acum că Stati era un apropiat al lui Dinu Patriciu. În 1996, ASCOM fost implicată într-un caz de spionaj economic, alături de un grup de ingineri din cadrul UPETROM. Presa arată că afacerile cu petrol ale lui Stati în Sudan, Turkmenistan şi Kazahstan au prosperat în timpul preşedintelui Petru Lucinschi şi al premierului Ion Sturza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.