Papa condamnă, în mesajul de Crăciun, violenţele împotriva copiilor şi persecuţia minorităţilor

Papa Francisc a condamnat joi, în mesajul său de Crăciun, traficul, abuzurile, exploatările şi violenţele la care sunt supuşi copiii şi „persecuţia brutală” a minorităţilor, masacrele şi luările de ostatici din lume, relatează AFP, citată de MEDIAFAX.

Papa a pronunţat mesajul tradiţional „urbi et orbi” („oraşului şi lumii”), din logia basilicii Sfântul Petru, în faţa unei mulţimi foarte numeroase.

Prea mulţi copii sunt „victime ale abuzurilor şi exploataţi sub ochii noştri şi cu tăcerea noastră complice”, a denunţat el. Într-o abatere de la textul său, vizibil emoţionat, el a evocat „copiii masacraţi în bombardamente, inclusiv acolo unde s-a născut Fiul Lui Dumnezeu”.

Denunţând „indiferenţa”, Francisc a deplâns de asemenea copiii „ucişi înainte de a vedea lumina”, într-o condamnare explicită a avortului.

„Iisus să-i salveze pe numeroşii copii victime ale violenţelor, victime ale traficului de persoane sau constrânşi să devină soldaţi”, s-a rugat el.

„Să aducă linişte familiilor copiilor ucişi săptămâna trecută în Pakistan”, a subliniat el în particular, referindu-se la atentatul comis de talibani la o şcoală din Peshawar, soldat cu moartea a 149 de persoane, dintre care 133 de copii.

Francisc le-a cerut de asemenea ucrainenilor să „depăşească tensiunile, să învingă ura şi să urmeze un nou drum al fraternităţii şi reconcilierii”.

Papa a pus însă accentul pe violenţele comise de grupările jihadiste în Irak şi Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.