Papa Francisc: Fie ca tinerii să lupte cu ispita materialismului și cu competiția dezlănțuită

În a doua zi a vizitei sale în Coreea de Sud, papa Francisc a ținut un discurs puternic împotriva spaimelor provocate de consumerism și de societățile concurențiale.

În fața a 45.000 de oameni adunați pe World Cup Stadium din Daejeon, papa a spus că ”speranța oferită de Evanghelie este antidotul deznădejdii care pare să crească, precum un cancer, în societățile care privite din exterior par prospere, dar care dau dovadă de tristețe interioară și vid”.

”Câți dintre tinerii noștri au plătit tribut acestei deznădejdi”, s-a întrebat papa, făcând aluzie la numărul uriaș de sinucideri din Coreea de Sud, în special în rândul adolescenților. ”Fie ca tinerii să lupte cu ispita materialismului care înăbușă valorile spirituale și culturale autentice și cu spiritul competiției dezlănțuite care generează egoism și dispute. Fie ca ei să respingă modelele societale și economice care creează noi forme de sărăcie și marginalizează muncitorii”, a spus papa.

Papa a criticat modelul societăților ultracompetitive, care se răspândește tot mai mult în Asia, din Japonia la Singapore, Taiwan și Coreea de Sud. Papa Francisc a caricaturizat ”cultura morții care reduce imaginea lui Dumnezeu, Dumnezeu al vieții, și care violează demnitatea fiecărui barbat, a fiecărei femei și a fiecărui copil”.

Joi, papa i-a invitat pe 35 de episcopi sud-coreeni să își regăsească spiritul misionar, în loc să devină buni ”manageri” și buni gestionari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.