Phenian, o nouă țintă pentru SUA

Cele 17 ore petrecute de președintele Chinei alături de omologul american la clubul Mar-a-Lago din Florida au fost dedicate doar afacerilor. Cum această primă întâlnire dintre Donald Trump și Xi Jinping a avut loc în același cadru neprotocolar din Florida, ca și vizita premierului Japoniei, părea că liderul de la Beijing se va simți vexat de tratamentul similar celui aplicat rivalului de la Tokyo. Nu a fost însă așa. Presa oficială chineză a scris cu satisfacție despre o întâlnire lipsită de gafe diplomatice, despre discuțiile pozitive și, mai cu seamă, despre faptul că o confruntare economică între China și SUA „nu este inevitabilă“. „Avem interese economice asemănătoare și zone în care ei vor în mod evident să lucreze cu noi. Obiectivul nostru este să ne sporim exporturile în China“, a spus secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. De altfel, această încercare de a reduce deficitul comercial al SUA în relația cu China, de 347 de miliarde de dolari în 2016, a fost o temă esențială a întâlnirii și cele două administrații s-au pus de acord asupra unui „plan pe o sută de zile“ pentru discutarea aspectelor comerciale.

Se pare însă că întâlnirea de la clubul lui Donald Trump din Florida a fost mai mult decât o ocazie de a-l cunoaște pe Xi și de a stabili un viitor dialog comercial. Din decizia luată de marina militară americană sâmbătă, imediat după încheierea vizitei lui Xi, Coreea de Nord a ocupat cu siguranță un loc important în discuțiile celor doi președinți. Portavionul Carl Vinson și grupul său de luptă au pornit din Singapore către Peninsula Coreeană, ca „răspuns la recentele provocări nord-coreene“, după cum a declarat un oficial american pentru CNN. Chiar înainte de vizita lui Xi Jinping în SUA, președintele american a declarat pentru Financial Times: „Dacă Beijingul nu va rezolva problema din Coreea de Nord, o vom face noi“, iar sursele citate de presa americană spun că Donald Trump a pus presiune pe omologul său chinez din acest punct de vedere. Pe 15 aprilie, la Phenian va fi „Ziua Soarelui“, se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Kim Ir-sen, fondatorul Coreei de Nord, un moment care poate fi „sărbătorit“ printr-un nou test balistic sau nuclear. Pentru ca Beijingul să înțeleagă și mai bine cât de mult se întrepătrund interesele comerciale și cele militare în SUA, NBC a dezvăluit vineri, la începutul vizitei lui Xi, că în Consiliul Național de Securitate proaspăt reformat, la Casa Albă s-a discutat despre trei scenarii de acțiune împotriva Phenianului: instalarea unor rachete nucleare americane în Coreea de Sud (cea mai gravă măsură din punctul de vedere al Chinei); o operațiune pentru asasinarea liderului Kim Jong-un; o operațiune CIA pentru infiltrarea unor agenți sud-coreeni care să saboteze infrastructurile militare și civile nord-coreene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.