Acceptarea supremației albilor poate garanta supraviețuirea tinerilor de culoare?

Un clip în care o femeie de culoare din Baltimore îi aplica fiului său o corecție pentru că a participat la protestele violente din oraș a adunat mai multe milioane de vizualizări și a transformat-o pe această mamă într-o eroină națională în SUA, scrie Couirrier International. Numai că o serie de comentatori americani nu văd lucrurile chiar așa.

Toya Graham a fost filmată în timp ce-și certa fiul și încerca într-un mod agresiv să-l îndepărteze de zona protestelor izbucnite după moartea unui tânăr de culoare din cauza loviturilor aplicate de polițiști.

Toya Graham ”a devenit o eroină în ochii a numeroși americani albi”, scrie publicația de stânga Salon. New York Post titrează ”Uitați de Garda Națională… Trimiteți mamele!”. Într-un articol de opinie publicat pe 30 aprilie, unul dintre editorialiștii de la New York Times scria: ”Bravo, Toya Graham”, subliniind că, dacă folosirea forței împotriva tinerilor de culoare este scandaloasă, la fel sunt și jafurile la care acestia se dedau în timpul protestelor.

Însă mulți comentatori de culoare si jurnaliști de stânga au criticat glorificarea acestei femei, numita deja ”mama anului” pe rețelele de socializare. Pentru americanii albi este vorba despre a ”explica de ce negrii din Baltimore se manifesta violent – subliniind într-un mod paternalist că părinții lor nu sunt bine crescuți”. In randul comunitatii de afro-americane, scrie acelsi comentator, ”acest gen de limbaj este puternic influențat de strategia politică care încearca sa modifice stereotipurile rasiste privind criminalitatea crescută în rândul negrilor”.

Un jurnalist de culoare de la Washington Post se întreabă ”de ce America celebreaza corectia administrată unui tânăr de culoare. Mesajul doamnei Graham pentru America se rezuma la următoarele: îl învăț pe fiul meu să nu opună rezistență supremației albilor, pentru ca asa va putea să supraviețuiască”. Problema, scrie jurnalistul, este că această disciplină ”nu este suficientă pentru a asigura că fiul ei, la fel ca mulți alții, va supraviețui până la vârsta adultă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.