Portret robot de președinte

”Doamna Macron” a Europei Centrale

Sondajele de opinie sunt foarte limpezi. Alegerile prezidențiale din Slovacia vor fi câștsigate, pe 30 martie, de Zuzana Caputova, lipsită de experiență politică, dar cu mare implicare în mediul ONG. Caputova a câștigat la pas primul tur al alegerilor. A obținut 40,57% din voturi, urmată de Maros Sefcovic, cu 18,6%. Sondajele arată că Caputova va obține cel puțin 60% din voturi în al doilea tur de scrutin. Presa care îi este potrivnică o numește ”doamna Macron a Europei Centrale”.

Contracandidatul ei nu are nevoie de vreo prezentare. Sefcovic este încă vicepreședinte al Comsiei Europene și comisar pentru Energie, un portofoliu extrem de important la Bruxelles. Sefcovic a făcut parte și din precedenta Comisie Barroso, adunând 10 ani în cele mai înalte poziții ale ierarhiei de la Bruxelles. Este diplomat de cariera, iar faptul ca este absolvent al celei mai mari școli de diplomație de la Moscova nu a fost un impediment în cariera sa la Bruxelles, ba chiar, susținea Euobserver, a fost un avantaj.

Zuzana Caputova era o necunoscută până în momentul în care și-a anunțat candidatura, cu exact u an înainte de alegeri. Era membră a unui partid politic doar de la finalul anului 2017, când s-a înființat partidul de buzunar Slovacia Progresistă, creația unui tânăr antreprenor implicat într-o mulțime de startup-uri. Scopul declarat al partidului era critica guvernării partidului social-democrat Smer-SD, din partea căruia candidează acum comisarul Sefcovic. Principala țintă la acea vreme era președintele partidului, premierul de stânga Robert Fico.

De unde a plecat Zuzana Caputova pentru a ajunge atât de repede președinta Slovaciei? Caputova, 45 de ani, este juristă și nu a lucrat decât extrem de puțin în administrația locală. Mai toată cariera ei s-a desfășurat în mediul ONG și în special la organizația Via Iuris. Raportul pe 2015 al acestui ONG arată că cel mai mare sponsor a fost Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Sosros, care a donat 82.000 de euro, 25% din fondurile ONG-ului. Tot în 2015, Via Iuris a fost sponsorizat cu circa 4.000 de euro de reprezentanța diplomatica a SUA. În contextul actualei campanii prezidențiale, presa slovacă a amintit cum George Soros s-a implicat în campania prezidențiala din din 1998, prin ONG-uri, împotriva socialistului Vladimir Meciar. Nu va fi o surpriză dacă Zuzana Caputova, care a lucrat pentru un ONG finanțată de filantropul american, va promova aceleași valori odată ajunsă președintă. Adversarii politici susțin că, lucrând pentru un ONG cu o asemenea finanțare, Caputova nu ar fi putut candida la președinție în țări precum SUA sau Israel.

Punctul de referință din activitatea ONG-istică a Caputovei a fost lupta cu o groapă de gunoi, o bătălie câștigată, în urma careia a primit și un premieu american, din partea Fundației Goldman. Desigur, ea este prezentată nu numai ca o activistă pentru protecția mediului, ci și ca o militantă anticorupție.

Având în vedere că reprezenta un partid cvasiinexistent, marele salt electoral al Zuzanei Caputova, ”doamna Macron a Europei Centrale”, s-a datorat susținerilor politice, mai bine zis retragerilor surprinzătoare din cursă. Lovitura a dat-o Robert Mistrik, un afacerist care a decis să candideze din partea partidului liberal Libertate și Solidaritate și care se află în trioul favoriților, alături de Sefcovic și Caputova. Acest candidat s-a retras cu doar o lună îniante de primul tur, moment incepand in care Caputova l-a devansat pe experimentatul Sefcovic. Anterior, Mistrik însuși beneficiase de retragerea candidatului unui partid al minorității maghiare din Slovacia.

Apoi, campania lui Caputova a fost coordonată de o echipă de consultanți din Israel condusă de israeliano-britanicul Aron Shaviv. Se pare că aceștia și-au făcut bine treaba, deși nu puțini analiști criticau asocierea favoritei liberalilor slovaci cu Shaviv. Imaginea acestui consultant consultant fusese afectată de ancheta privind tentativa de asasinare a premierului muntenegrean Milo Djukanovic, în 2016, pusă pe seama unor agenți ruși și sârbi. Autoritățile muntenegrene l-au suspectat de implicare și pe un fost agent CIA, care se întâmpla să fie angajat de Shaviv pentru a-i asigura protecția în Muntenegru. De ce avea consultantul nevoie de protecția într-o țara candidată la aderarea la NATO, unde a și fost primită în 2018? Pentru că Shaviv lucra pentru Frontul Democratic, partid de extrema-dreaptă, pro-rus și anti-NATO. De aceea s-a susținut în Slovacia că serviciile lui Shaviv nu ar fi fost dezirabile.

În cele din urmă, o altă trambulină a Caputovei către președinția Slovaciei a fost o tragedie atent exploatată de opoziție – asasinarea unui jurnalist critic la adresa guvernului, Jan Kuciak. Ancheta nu a descoperit nici până acum vinovatii – principalul suspect este mafia italiană, implicată în afaceri cu o serie de oficiali slovaci. Dacă din punct de vedere judiciar cazul este încă deschis, la nivel politic el a fost exploatat la maxim – cele mai mari proteste de după căderea comunismului, mobilizări pe rețelele sociale, demisia guvernului Robert Fico și înfierarea continuă a acestei formațiuni vreme de un an. Asasinatul a fost comis în februarie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. ” Apoi, campania lui Caputova a fost coordonată de o echipă de consultanți din Israel condusă de israeliano-britanicul Aron Shaviv. Se pare că aceștia și-au făcut bine treaba, deși nu puțini analiști criticau asocierea favoritei liberalilor slovaci cu Shaviv. Imaginea acestui consultant consultant fusese afectată de ancheta privind tentativa de asasinare a premierului muntenegrean Milo Djukanovic, în 2016, pusă pe seama unor agenți ruși și sârbi. Autoritățile muntenegrene l-au suspectat de implicare și pe un fost agent CIA, care se întâmpla să fie angajat de Shaviv pentru a-i asigura protecția în Muntenegru. De ce avea consultantul nevoie de protecția într-o țara candidată la aderarea la NATO, unde a și fost primită în 2018? Pentru că Shaviv lucra pentru Frontul Democratic, partid de extrema-dreaptă, pro-rus și anti-NATO. De aceea s-a susținut în Slovacia că serviciile lui Shaviv nu ar fi fost dezirabile.” Si unii politicieni de la noi au consiglieri cu perciuni. Boala se ia si nu se vindeca…

    • Credeam cu toții că baba lu Macronu e suficientă. Dacă apare a doua, deja e prea mult.

  2. Soros are un plan clar de a distruge Europa. La cati bani primesc toti astia sa o apere pe LCK, sa fumege in UE, etc etc cred ca multi ar face la fel. Nu principiile ii mana din spate, ci banutii lui Soros baci. Viata e grea, luxul atrage, Soros e dispus sa dea simbrie buna, ce conjunctura mai buna sa cauti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.