Poveşti adevărate de la noi şi din lume, la Gala de decernare a premiilor „Astra Film Festival”

Sâmbătă, 10 octombrie 2015, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, din eleganta Sală Thalia, au fost anunţate filmele câştigătoare ale celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival.

Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experţi internaţionali din domeniul cinematografiei – John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova şi René Wolf -, a evaluat 48 de filme selecţionate pentru cele 4 secţiuni competiţionale ale festivalului: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi Student.

Ioannis Nuguet, regizorul peliculei Spartacus&Cassandra

Spartacus & Cassandra, distins cu Marele Premiu

În 2015, Marele Premiu a fost obţinut de filmul Spartacus & Cassandra. Cultura şi modul de viaţă al romilor sunt în continuare subiecte fierbinţi în Europa, transpuse de-a lungul timpului în foarte multe documentare. Regizorul Ioannis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectivă nouă, aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor, asupra relaţiei lor cu familia şi cu grupul de romi pe de-o parte şi cu instituţiile franceze şi familia adoptivă pe de alta. Filmul reuşeşte să traverseze dincolo de stereotipurile clasice şi ilustrează comprehensiv şi emoţionant complexitatea vieţii romilor pe fundalul schimbărilor din societate. Ioannis Nuguet a petrecut mult timp alături de aceşti copii, urmărindu-i zi de zi, iar acum ne prezintă povestea lor, aflată într-un punct de răscruce.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Internaţional – Eu sunt POPORUL (regia Anna Roussillon)

Regizoarea Anna Roussillon

Premiul pentru Cel mai bun documentar, competiţia Internaţional i-a revenit filmului I Am The People / Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon. Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care ne introduce în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obişnuiţi, oameni ale căror voci rămân de obicei neauzite. Filmul transgresează spaţiul geografic în chestiune şi ne provoacă să regândim propria noastră concepţie despre democraţie şi locul pe care îl ocupăm ca fiinţe politice.

Menţiune Specială pentru Cu sau fără tine, în regia lui Hyuckjee Park

Regizorul Hyuckjee Park

Din aceeaşi secţiune competiţională, juriul a oferit o Menţiune Specială documentarului With Or Without You/ Cu sau fără tine, în regia lui Hyuckjee Park. Pelicula a fost premiată pentru abordarea discretă şi delicată, în stil observaţional, cu care surprinde epifaniile mărunte ale vieţii de zi cu zi în apropierea morţii a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Europa Centrală şi de Est – My Home (regia Jiri Stejskal)

Regizorul Jiri Stejskal

Premiul pentru Cel mai bun documentar, competiţia Europa Centrală şi de Est a fost acordat producţiei My Home/ Casa mea (regia: Jiri Stejskal), pentru pledoaria întru respect pentru individualitate şi tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată, pledoarie construită prin profunzimea personajelor, un umor subtil şi o imagine impresionantă.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia România – AFARĂ (regia Andrei Schwartz)

Regizorul Andrei Schwartz

Premiul pentru Cel mai bun documentar, competiţia România a fost câştigat de filmul Outside/ Afară (regia: Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină şi pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste şi post-comuniste.

John Albert Jansen, regizorul documentarului The Alphabet of Fear/ Alfabetul fricii, proiectat în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu Premiul pentru regie. Jansen recreează universul literar al Hertei Müller, laureată a Premiului Nobel, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalităţi publice extraordinare, ci şi a unui traiect moral şi politic de excepţie.

Premiul pentru regie – John Albert Jansen, Alfabetul Fricii

Herta Muller şi The Alphabet of Fear

Juriul AFF 2015 a premiat 2 filme din secţiunea competiţională Student. Documentarul Swamp Dialogues/ Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas) a obţinut Premiul pentru cel mai bun documentar pentru că este o poveste convingătoare care răzbate din dialoguri între oameni obişnuiţi. O abordare proaspătă şi o analiză cuprinzătoare a problematicii grave care este Delta Dunării. Filmul Super Unit/ Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai bună imagine pentru modul în care transformă un bloc mamut de locuinţe în personaj principal şi metaforă a societăţii.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Student – Dialoguri de Baltă (regia Ildiko Zonga Plajas)

Regizoarea Ildiko Zonga Plajas

Astăzi, în ultima zi de Astra Film Festival, cinefilii pot re/viziona filmele câştigătoare începând cu ora 18.00 la Sala Thalia, Aula Magna ULB şi Astra Film Cinema. În încheierea AFF 2015, Taraful din Clejani va susţine un concert exploziv la scena amplasată în Piaţa Mică, după ora 19.00. Cert este că nici din programul ultimei zile de Astra Film Festival nu vor lipsi filmele de top şi muzica live.

Premiul pentru Imagine, competiţia Student – Uzina de Locuit (regia Teresa Czepiec)

Regizoarea Teresa Czepiec

Mulţumiri fondatorului acestui festival, Dumitru Budrala, director al ASTRA Film Festival, pentru profesionalismul demonstrat încă o dată, pentru poveştile adevărate de la noi şi din lume cu care a încântat şi în acest an publicul.

John Albert Jansen alături de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu

Dumitru Budrala, sufletul Festivalului

ASTRA Film Festival şi-a desemnat laureaţii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.