Precizări în cazul dosarului de șantaj al lui Băsescu

Parchetul General a emis un comunicat de presă prin care precizează că la începerea urmăririi penale s-a avut în vedere faptul că Băsescu nu mai deţinea nicio funcţie publică de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei de către DNA.

„La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică, de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispoziţiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinţă, nici dispoziţiile art. 131 din acelaşi act normativ.

Menţionăm faptul că Preşedintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menţionată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziţie procesual-penală”, se arată în comunicatul Parchetului.

Joi dimineaţa, procurorul general, Tiberiu Niţu, a făcut o scurtă precizare în acest caz, din calitatea sa şef al Ministerului Public, în subordinea căruia funcţionează şi DNA.

„Nu mă pot antepronunţa pentru că, dacă va interveni un conflict, eu va trebui să-l mediez. Procurorul a decis că e de competenţa Parchetului General. Procurorii sunt independenţi”, a declarat Niţu.

Traian Băsescu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a-i fi adusă la cunoștință învinuirea în dosarul Firea. Fostul președinte nu a făcut declarații nici în fața anchetatorilor, nici la intrarea ori la ieşirea din sediul instituţiei.

Parchetul General a anunţat ulterior că Băsescu este urmărit penal pentru șantaj în cazul plângerii facute de Gabriela Firea.

Divergenţele dintre Băsescu şi senatorul PSD, Gabriela Firea, a început anul trecut, în timpul anchetei desfăşurate de Comisia Nana.

Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care l-a acuzat Băsescu de amenințare și șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Firea a declarat, miercuri, după ce fostul președinte Traian Băsescu s-a prezentat în faţa procurorilor de la Parchetul General, că ea şi avocatul său vor susţine „cu tărie” faptul că declaraţiile acestuia nu pot rămâne simple speculaţii politice.

Pe 30 decembrie 2014, procurorii au redeschis acest dosar, întrucât Băsescu nu mai beneficiază de imunitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.