Probleme majore pentru o altă mare bancă germană

The logo of the German bank Commerzbank...The logo of the German bank Commerzbank is seen on a branch (R) and the headquarters (L) of the bank in Frankfurt/M., western Germay, on April 7, 2011. Germany's second biggest bank, Commerzbank, unveiled plans on April 6, 2011 to raise billions of euros in equity to pay back most of the state aid it received in 2009 during the global financial crisis. Commerzbank said it would redeem 14.3 billion euros ($20.4 billion) of a total 16.2 billion in silent participations held by the government by June 2011, and pay the rest by 2014 at the latest. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

După accentuarea gravă a problemelor de la Deutsche Bank, care trebuie să plătească 14 miliarde de dolari (84% din capitalizarea de piaţă a celei mai mari bănci germane) autorităţilor americane, pentru rolul jucat în criza financiară din 2008, Germania este lovită de o potenţială nouă criză.

Commerzbank, a doua mare bancă din ţară, a anunţat că va concedia aproape 10.000 de angajaţi. Vor fi create în următorul an circa 2.300 de noi locuri de muncă, astfel că reducerea netă va fi de 7.300 de posturi. În plus, banca a anunţat că va înceta “pentru moment” plata dividendelor. Aceste decizii fac parte dintr-un plan de restructurare pentru a economisi 1,1 miliarde de euro, în speranţa că banca îşi va mări profitul până în 2020. Deutsche Welle scrie că această bancă nu a reuşit să se adapteze până acum la noile reguli de funcţionare a pieţei bancare impuse după criza financiară din 2008 şi că rata dobânzilor redusă aproape la zero de Banca Centrală Europeană a micşorat substanţial profiturile.

Anunţul celor de la Commerzbank, care au precizat şi că vor avea pierderi nete de 700 de milioane de euro în trimestrul trei din 2016, aruncă o lumină şi mai proastă asupra Deutsche Bank, omul bolnav al sistemului bancar european.

Deutsche Bank are o expunere uriaşă, de 42.000 de miliarde de dolari, pe piaţă produselor derivate. Pe acest fond a urmat amenda stabilită de autorităţile americane, o replică, spun unii analişti, la decizia Comisiei Europene de a penaliza compania Apple cu o sumă similară pentru sustragerea de la plata taxelor în UE.
Pe lângă aceasta, DB este implicată acum în circa 8.000 de procese, în urma cărora va pierde sume importante. În acest context, cele 9.000 de concedieri anunţate la DB par prea putin importante pentru a fi tratate cu atentie.

Băncile germane şi guvernul de la Berlin nu pot spera acum decât ca modalitatea de plată a amenzii din SUA să fie una favorabilă germanilor sau ca această penalizare să fie mult redusă, eventual în schimbul unor concesii europene în negocierea acordului transatlantic de liber schimb. Până acum, plata acestor amenzi către SUA s-a făcut nu doar cash, ci şi prin reduceri de preţ la serviciile financiare, prin comisioane, prin reducerea dobânzilor.

În cazul în care DB ar trebui să plătească cele 14 miliarde de dolari, guvernul Merkel ar fi opus cu spatele la zid, în situaţia de a încălca legislaţia europeană pentru a salva un campion al economiei germane, un lucru refuzat de Berlin altor state.

Die Zeit a scris deja că Berlinul începe să se pregătească pentru a prelua 25% din acţiunile Deutsche Bank sau să faciliteze vânzarea unor pachete importante de acţiuni ale DB către alte banci. Legile europene interzic intervenţia statului pentru salvarea băncilor, iar guvernul Merkel s-a grăbit să infirme aceste informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.