Procuror trimis în judecată

Procurorii DNA Iași l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe procurorul Vasile Șelaru, care a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor, informează DNA într-un comunicat.

Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, administratorii unor societăți comerciale, Liviu Rădescu și Iulian-Dănuț Rădescu, pentru cumpărare de influență, Ionel Lăcătușu, deținut într-o altă cauză, sub acuzația de cumpărare de influență, în formă continuată, și Cezar Cătălin Puiu și Octavian Solomon, administratori ai unor societăți comerciale, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul anului 2013, Vasile Șelaru i-a promis lui Ionel Lăcătușu că va efectua demersuri pe lângă magistrații de la Curtea de Apel Iași, în sensul soluționării favorabile a apelului formulat de acesta din urmă.

„În acest context, inculpatul Șelaru Vasile a solicitat și primit de la inculpatul Lăcătușu Ionel, cu titlu de împrumut, suma de 13.000 lei, fără a se stabili un termen clar de restituire a banilor. După aproximativ 2-3 săptămâni, Vasile Șelaru a restituit suma de 5.000 lei, iar diferența de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor în vederea obținerii unei soluții favorabile pentru inculpatul Ionel Lăcătușu”, susțin procurorii

Ulterior, pe data de 27 mai 2104, procurorul, lăsând impresia că are influență asupra unui ofițer de poliție din cadrul IPJ Vaslui, care avea spre soluționare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat de la o persoană suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofițerul respectiv să rezolve favorabil acea cerere, conform anchetatorilor.

„La data de 29 mai 2014, inculpatul Șelaru Vasile i-a promis inculpatului Rădescu Liviu că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal ce viza săvârșirea unei game variate de infracțiuni, acceptând, în acest sens de la acesta, cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Scopul urmărit prin această intervenție era acela ca, față de o rudă a inculpatului Solomon Octavian, suspect în dosarul respectiv, să nu se dispună vreo măsură preventivă privativă de libertate”, precizează DNA.

Conform sursei citate, în perioada 18-22 iulie, Vasile Șelaru a acceptat de la Iulian-Dănuț Bordea suma de 15.000 lei pentru ca, în calitatea sa de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, să-și folosească influența pe lângă primarul unei comune din același județ, urmând ca edilul să dispună deblocarea sumei de 30.000 lei, pentru lucrări efectuate pe raza acestei unități administrativ-teritoriale, de o societate controlată de inculpatul Puiu Cezar-Cătălin.

„În data de 18 august 2014, cu ocazia inventarierii bunurilor personale deținute în biroul de lucru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, comisia constituită din procurori de la unitatea de parchet amintită a identificat, în fișetul inculpatului Vasile Șelaru, un număr de 65 cartușe cu glonț, dintre care doar 45 cartușe erau deținute fără drept”, se mai arată în comunicat.

În dosar a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 1.000 lei și a unui număr de 45 cartușe cu glonț, ce constituie obiectele materiale ale infracțiunilor de influențarea declarațiilor respectiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iași.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.