Protestele escaladează la Chișinău pe fondul învestirii noului Executiv

Guvernul Republicii Moldova la conducerea caruia a fost propus Pavel Filip a fost votat de 57 de deputați din totalul de 101. Votarea a vut loc, sărindu-se peste runda de întrebări – răspunsuri, avându-se în considerație atmosfera tensionată din plen, provocată de protestul socialiștilor. Ședința de învestire a durat exact 35 de minute.

”Haideți să sărim peste întrebări, răspunsuri, dezbateri, discuții, explicații și să votăm Guvernul Filip”, a spus Lupu. Propunerea a fost supusă la vot și votată. Astfel, fără a fi prezentat Programul de guvernare Guvernul Filip a primit vot de încredere din partea Parlamentului. Prim-ministrul şi miniştrii trebuie să depună, în termen de trei zile, jurământul în faţa preşedintelui ţării.

În timpul ședinței, în fața Parlamentului au avut loc proteste. Unii din protestari au început să rupă gardul metalic din spatele Parlamentului. Mai mulți protestari au forțat cordonul de poliție la una din intrările din spatele parlamentului. Situația s-a stabilizat după ce mai mulți polițiști au venit în spatele Parlamentului echipați cu scuturi, transmite Deschide.md.

Oamenii s-au mobilizat într-un timp record şi scandează Afară! şi Anticipate!, scrie Jurnal.md. Manifestanții au înconjurat clădirea Parlamentului. Aceștia scandează: „Jos trădători” și „Nu plecăm acasă”, scrie Unimedia.info. Protestatarii au declarat că nu le vor permite deputaţilor să iasă din sediul Parlamentului „în semn de protest faţă de deciziile luate”, scrie Timpul.md.

Democratul Pavel Filip, ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, a fost desemnat de către președintele Nicolae Timofti drept candidat la funcția de premier la 15 ianuarie. El a fost susținut de o majoritate parlamentară formată din deputații democrați, cei liberali, de 14 foști deputați comuniști care au ”dezerat” sub conducerea unui fost șef al Serviciului de Informații și Securitate și de un grup de parlamentari liberal-democrați, care și-au părăsit facțiunea în condițiile în care liderul partidului lor, Vlad Filat, se află în arest din noiembrie anul trecut, acuzat de implicare în devalizarea a trei bănci care au pierdut circa un miliard de dolari. Nominalizarea lui Pavel Filip s-a făcut după ce președintele propus la finalul anului trecut numele lui Ion Sturza, fost premier, în fruntea unui guvern apolitic. Propunerea a fost respinsă în Parlament, prin lipsă de cvorum. Apoi președintele Nicolae Timofti a respins candidatura liderului informal al democraților, oligarhul Vladimior Plahotniuc (considerat omul care trage toate sforile la Chișinău în acest moment și împotriva căruia nu au fost formulate acuzatii, in ciuda faptului că este suspectat de implicare în afacerile corupte din timpul regimului pro-european, dar și al precedentului regim Voronin). Președintele a ripostat cu nominalizarea consilierului său Ion Păduraru, pentru ca apoi majoritatea amintită mai sus să vină cu varianta Pavel Filip. Ultimele propuneri și respingeri de nominalizari s-au consumat în timp ce asistentul secretarului de Stat al SUA pe probleme europene s-a aflat în Lituania sau la București, în contact cu oficialii români.

Guvernul condius de Pavel Filip nu a fost susținut de socialiștii pro-ruși si nici de ceea ce a mai rămas din facțiunea comunistă. Liderul socialist Igor Dodon spune că Guvernul Filip este unul marionetă și va fi votat pe întuneric. „Înainte alde dânșii se duceau la furat porumb, când munca era pe sfârșite și ogoarele pustii. Acum tot pe ascuns, pe întuneric, se adună să își aleagă Guvernul-marionetă. Aceasta e o dovadă că puterea se teme de cetățeni, înțelege că este nelegitimă și nedorită de oameni. Noi ne mobilizăm în regim de urgență. Cu minime forțe, dar vom încerca să ne împotrivim. Toți la protest, la Parlament!”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Deputații din fracțiunea partidului Comuniștilor din Republica Moldova, nu vor vota instituirea cabinetului de miniștri în Frunte cu Pavel Filip, scrie un comunicat publicat pepagina oficială PCRM. „Comitetul Central al PCRM consideră că tot ce se întâmplă azi în jurul chestiunii puterii, nu are nimic în comun cu politica și nu reflectă dorințele poporului moldovenesc. Instituirea noului cabinet de miniștri nu este altceva decât o farsă”, scrie comunicatul PCRM.

Cei șapte deputați PLDM care s-au alăturat majorității parlamentare s-au ales cu patru ministere, doua comisii permanente și o funcție de vicepreședinte al Parlamentului. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de parlamentarul Ion Balan. Potrivit lui, ei vor avea în subordine politică Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul de Externe și un fotoliu de vicepremier pentru Reintegrare. De asemenea cele două comisii ale PLDM, le vor reveni tot lor. Asta în condițiile în care ele sunt conduse de deputați din rândurile celor 7 din noua majoritate. Precizăm că este vorba despre comisia economie, buget și finanțe și comisia cultură.

Iată cu miniștri va merge Pavel Filip, în Parlament:
Vicepremier – Gheorghe Brega, actualul premier interimar
Vicepremier, ministru al Afacerilor Externe – Andrei Galbur, ambasador al Moldovei la Moscova
Vicepremier pentru Reintegrare – George Balan, actualul șef al Biroului pentru Reintegrare;
Vicepremier, ministru al Economiei – Octavian Calmâc, actual viceministru;
Ministru de Interne – Alexandru Jizdan, actualul director-ajunct al SIS;
Ministru al Justiției – actualul ministru Vladimir Cebotari;
Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Stela Grigoraş este Doctor în Sociologie, directorul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”
Ministru al Agriculturii – Eduard Grama, actual viceministru;
Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Vasile Botnari, fost ministru al Transporturilor;
Ministru al Tineretului și Sportului – Victor Zubcu;
Ministru al Apărării – actualul ministru Anatol Șalaru;
Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – actualul ministru Iurie Chirinciuc;
Ministru al Mediului – actualul ministru Valeriu Munteanu;
Ministru al Educației – actualul ministru Corina Fusu.
Ministru al Sănătății – Ruxanda Glavan, actual ministru al Sănătății
Ministru al Finanțelor – Octavian Armaşu, director Financiar ÎM „Südzucker Moldova”
Ministru al Dezvoltării regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtcă, actual ministru al Dezvoltării
Ministru al Culturii – Monica Babuc, actual ministru al Culturii

Fostul premier Ion Sturza a fost critic la adresa noii echipe. „Nu că o coaliție născută în miez de noapte naște un Guvern în plină noapte… Pe Potomac este ziua, se poate urmari in direct”. Este opinia fostului premier Ion Sturza despre Cabinetul de Miniștri ce urmează să fie votat astăzi în Parlament.

Sturza a ținut să facă unele precizări, subliniind că în diplomație detaliile contează. Astfel, fostul premier se întreabă cum este posibil ca după ce ai fost ambasador la Moscova, ajungi „un foarte bun” candidat pentru intergrarea europeană.

”Dar ce guvern! Ministrul de Externe este ambasadorul la Moscova! Nu ca ar fi băiat rău, dar în diplomație contează toate detaliile. După ”experiența” de la Moscova devii dintr-o dată bun pentru integrarea europeană, nu? Sau se va forma acel minister al integrării, iar politica externă se va limita la relatiile cu Rusia? Dar unde va fi doamna V.N. (Victoria Nuland – n.red) in aceasta ecuatie? Sau sa nu-mi fac griji?”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.