Răscoală la pușcărie: „Jos comuniştii”

Mai mulţi deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au pornit un protest spontan luni seară declarându-se nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi. Deţinuţii au scandat împotriva reprezentanţilor închisorii şi au lovit cu obiecte metalice în gratii, relatează Ziarul de Iași. La unison, deţinuţi au strigat „Jos comuniştii” şi au acuzat că „mascaţii” din puşcărie îi bat fără motiv.

De asemenea, aceștia au strigat că mâncarea pe care o primesc în penitenciar nu este bună şi că au condiţii de cazare foarte proaste, fiind înghesuiţi în celule şi obligaţi să doarmă pe saltele pline de ploşniţe. Totodată, deţinuţii au mai strigat de la geamuri şi că angajaţi ai unităţii ar fi implicaţi în fapte ilicite, cerând ca Ministerul Justiţiei să vină la Iaşi pentru a face un control.

„Luni, în jurul orei 19.00, la Penitenciarul Iași mai mulți deținuți și-au manifestat verbal nemulțumirea față de condițiile de detenție și posibile acte de clemență ce ar putea fi adoptate. Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative, a fost alarmat personalul unității. Precizăm că s-au purtat negocieri cu deținuții, nu au fost exercitate acte de violență împotriva acestora. (…) În urma negocierilor purtate de către personalul unității, deținuții au renunțat la manifestările de protest și s-a reluat programul de lucru în condiții normale”, a transmis Penitenciarul Iaşi într-un comunicat.

Mai mulţi angajaţi ai închisorii ieşene au fost chemaţi de acasă pentru a asigura ordinea în penitenciar şi pentru a putea interveni în cazul unor eventuale acte de violenţă ale deţinuţilor. Protestul de la Iași are precedente.

La începutul acestei luni, deținuți încarcerați în Penitenciarul Giurgiu au dat foc, în semn de protest, la mai multe materiale textile, pe care le-au ținut la geamurile celulelor. Anterior, un incident similar a avut loc la Penitenciarul Rahova, acolo unde un deținut și-a incendiat celula.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.