Răspunsul SUA la cererea Rusiei de a coopera în Siria

Statele Unite nu vor coopera militar cu Rusia în Siria, deoarece strategia Moscovei este „tragic eronată”, a anunţat secretarul american al Apărării, Ashton Carter, miercuri, la Roma, cele mai dure declaraţii pe care acesta le-a făcut până în prezent pe această temă, relatează Reuters online, scrie Mediafax.

Statele Unite sunt dispuse, însă, să participe la un dialog tehnic, de bază, cu ruşii, într-o încercare de a obţine securitatea piloţilor.

„Nu suntem pregătiţi să cooperăm într-o strategie care, aşa cum am explicat, este eronată, tragic eronată, din partea Rusiei”, a declarat Carter, aflat într-o vizită la Roma, reiterând acuzaţii americane potrivit cărora atacurile aeriene ruseşti nu se concentrează asupta jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria luna trecută, susţinând că urma să vizeze SI. Însă avioanele ruseşti au lovit alte grupări – ale rebelilor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul Moscovei. Unele dintre aceste grupări sunt susţinute de Washington.

„În pofida a ceea ce spune Rusia, nu am convenit să cooperăm cu Rusia, atât timp cât ei continuă să dea curs unei strategii greşite şi să lovească aceste ţinte”, a declarat Carter.

„Ceea ce vom face noi este să continuăm discuţiile tehnice, de bază, cu privire la securitatea profesională a piloţilor noştri care zboară (în) Siria. Asta e tot. Vom ţine canalul deschis, deoarece este o problemă de securitate şi de siguranţă pentru piloţii noştri”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.