Români lăsați să moară cu zile

medicamente

Update: Guvernul a aprobat o hotărâre prin care 13 noi denumiri comune internaţionale intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate. Guvernul precizează că măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente. Noile tratamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienţi în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate, precizează Guvernul. Măsura se va aplica începând cu 1 martie 2017 şi a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciştilor din România.

În România, zilnic mor 130 de oameni din cauza cancerului. Și, deși numărul este mare, este din nou criză de medicamente oncologice. Vorbim despre cel puțin șapte tratamente pentru copii și 16 pentru adulți, care nu se mai găsesc în farmacii. Ministrul Sănătății dă vina pe exportul paralel și spune că face tot posibilul să găsească alți producători și distribuitori de la care să le cumpere.

Maria are 43 de ani și este internată la Spitalul Universitar din București. În urmă cu cinci luni, a mers la medic pentru niște analize. Nu se simțea prea bine. A aflat că suferă de leucemie acută. A primit vestea cu destul optimism, mai ales că și medicii i l-au insuflat. Din păcate, același optimism a cam început să o părăsească atunci când a aflat că din spital și din farmacii lipsește un medicament care îi este vital. „Dacă întrerup tratamentul, boala va începe să se extindă din nou. Iar cancerul nu așteaptă. El nu știe să aștepte pentru că un ministru caută soluții și asta mai durează. El știe doar să se răspândească dacă nu-l tratăm“, spune ea. Ar putea să meargă la tratament în străinătate în Austria sau Germania, dar situația financiară nu-i prea permite.

850.000 de persoane sunt bolnave de cancer în România. Doar 100.000 dintre acestea primesc tratament în acest moment

Lipsesc 16 medicamente oncologice pentru adulți

Horia Bumbea, medic hematolog, spune că este vorba despre Metrotexat injectabil de 1 g sau 5 g, care încă nu se găsește. „Lipsește de ceva vreme și din cauza aceasta avem pacienți care în prezent sunt programați să facă un tratament de consolidare pentru leucemia acută și nu știm dacă putem să obținem medicamentul în timp util.“ Metrotexatul nu este decât un singur exemplu din cele 16 medicamente care le lipsesc pacienților adulți bolnavi de cancer.

În ceea ce privește medicamentele pentru copiii cu afecțiuni oncologice, medicul Ileana Belcea spune că părinții cu copii bolnavi de cancer sunt cei mai disperați atunci când nu se găsește un tratament. „Fiecare pacient ar trebui să dea cel puțin o mie de lei pe lună pentru medicamente, investigații medicale și tratament“, spune Belcea.

Președintele Federației Pacienților cu Afecțiuni Oncologice, Cezar Irimia, precizează că situația a fost generată de scăderea în 2015 a prețurilor medicamentelor, care i-a făcut pe distribuitori fie să nu le mai importe, fie să le vândă pe piața paralelă. „Unele nu se mai justifică economic şi nu mai sunt aduse pe piaţă, iar altele pleacă la exportul paralel pentru a face profit domnii care se ocupă de distribuţie“, susține Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. El spune că Planul Național de Cancer ar putea face ordine în sistem în ceea ce privește monitorizarea pacienților, monitorizarea fondurilor alocate pacienților, dar mai poate monitoriza și eficiența medicamentelor care sunt recomandate pacienților, cu alte cuvinte, se va face ordine în sistem.

Medicamentele pentru fibroză chistică nu mai sunt gratuite

Medicamentele oncologice nu sunt singurele care lipsesc din farmacii sau de pe listele cu tratamente gratuite. Numărul lor trece de o mie, iar Ministerul Sănătății nu vine cu nicio decizie concretă, cel puțin pentru viitorul apropiat. Zeci de copii, bolnavi de fibroză chistică, se află într-o situație disperată. Medicamentele vitale pentru ei au fost scoase de pe lista de gratuități. Producătorul a decis schimbarea denumirii și a cerut autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului pentru a schimba statutul capsulelor care au o concentrație mai mică de substanță activă, adică cele folosite în tratarea celor mici. Costurile sunt foarte mari, iar fără tratament, copiii se pot sufoca în numai câteva zile. Ilinca are 7 ani și suferă de fibroză chistică, iar pentru a face față bolii are nevoie de pancreatină în fiecare zi, medicament care nu se mai află pe lista de gratuități. De câteva luni, mama ei cumpără tratamentul la preț integral, 30 de lei o cutie cu 20 de pastile. Ilinca are nevoie de 16 pastile pe zi. „Eu cheltuiesc cam 3.000 de lei pe lună pentru a cumpăra medicamentele. Am renunțat să ne mai cumpărăm multe lucruri. Doar strictul necesar, pentru că Ilinca are nevoie de aceste medicamente, pentru că altfel ar plăti cu viața“, spune Cristiana, mama Ilincăi. În această situație s-a ajuns după ce producătorul ar fi cerut Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) ca tratamentul să nu se mai elibereze doar pe baza rețetei, ci la liber, și i-a schimbat denumirea și codul de bare. În consecință, Ministerul Sănătății nu a mai încadrat medicamentul în programul național de fibroză chistică. ANM spune că de vină pentru această situație este schimbarea legislației în domeniul reglementării prețurilor medicamentelor. „Schimbarea reglementărilor și punerea lor în acord cu legislația europeană care vorbește despre sistemul de rambursare în care intră medicamente ce se eliberează pe bază de prescripție medicală au dus la această situație“, declară purtătorul de cuvânt al ANM. Instituțiile implicate spun că sunt în căutarea unor soluții pentru ca medicamentul să ajungă în mod gratuit la copiii bolnavi.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, spune că este în căutarea unor soluții pentru a înlocui acest medicament.

Mii de bolnavi de epilepsie, fără tratamentul vital

Fiul Manuelei Hărăbor, bolnav de autism, este numai unul dintre miile de copii care au nevoie de un medicament care nu se mai găsește în România. Copilul are nevoie de Rivotril, pentru că face periodic crize de epilepsie, iar acesta este singurul medicament care poate ține boala sub control. Din păcate, acesta nu se mai găsește în țara noastră. Ea a făcut un apel pe Facebook către toți prietenii săi, pentru a putea procura acest medicament din străinătate. A primit sute de mesaje, iar situația pare să se fi rezolvat. „Dragii mei. Mă confrunt cu o problemă gravă. Andrei este sub tratament cu Rivotril de 2 mg şi Ministerul Sănătății a sistat importul acestui medicament. Fără un anunț prealabil şi fără să-l înlocuiască cu un medicament asemănător. Am nevoie de ajutor şi mă adresez acum prietenilor care locuiesc într-o altă țară europeană unde rețetele din România sunt acceptate. Dar şi din alte țări, poate cunoașteți medici psihiatri sau neuropsihiatri care m-ar putea ajuta. Am nevoie doar de un flacon de Rivotril de 2 mg pe lună. Pe rețetă apare substanța activă şi este pentru două luni. Mulțumesc din suflet!“

Actrița a aflat cu stupoare că acest medicament nu se mai importă la noi. „Am vorbit cu doamna doctor, care este disperată pentru că are mii de pacienți dependenți de acest medicament. Nu se poate să ajungem în situația în care să ni se spună: «Ne pare rău, nici măcar nu vă dăm motiv»“, declară actrița.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.