Roșia Montană, iar pe ecran

„A fost odată un tărâm binecuvântat, un colț de țară izvorât din freamătul adâncurilor scânteinde, din aburul timpurilor neștiute, hărăzit cu tot ceea ce universul are mai frumos“, începe povestea noului film dedicat de Asociațiile Pachamama România și Heritage locuitorilor și activiștilor care s-au bătut pentru colțul lor de pământ în județul Alba.

Aseară, la Sala Mare a Centrului Arcub a avut loc proiecția în premieră a peliculei „Poveștile și energiile Roșiei Montane“. Silvia Pintea, arhitect și președinte Asociația Heritage – partener Unesco, a declarat pentru Cotidianul: „Prin seria de filme documentare create pentru Roșia Montană dorim să menținem interesul pentru Munții Apuseni în sensul «păstrării spiritului locului». Vrem să dinamizăm comunitatea locală și să atragem tineri în zonă. Să-și facă rostul lor în viață la Roșia Montană, să fie acesta locul renașterii conștiinței dragostei pentru natură și viu. Sperăm acesta să fie începutul recunoașterii drepturilor pământului în legislația EU. Aceste drepturi să fie reprezentate în Parlament (precum în Bolivia și Ecuador). Filmul «Poveștile și energiile Riduri Montane»… menește legendele!… «Roșia Montană Azi» și «Poveștile și energiile RM» sunt un ToT, pentru că interviurile de azi și poveștile din veacuri fac energiile să fie percepute de oricine ajunge la RM… Asociația Pachamama România este cea care a inițiat programul de strângere de semnături pentru obținerea Drepturilor Pământului“.

Ion Cristodulo a regizat și acest film, după ce anul trecut a lansat „Roșia Montană azi“. La acel moment, regizorul remarca „fenomenul Salvați Roșia Montană, fenomen care în unicitatea lui a reușit să trezească mai toate categoriile de cetățeni ai țării care s-au alăturat, în mod aproape miraculos pentru aceste vremuri, luptei și rezistenței de 17 ani a unor oameni a căror verticalitate, putere și echilibru părea să fi dispărut din neamul românesc“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.