S-au scumpit şi ţigările

Ca şi cum majorările de preţ la energie, gaze, carburanţi, plus creşterea ratei la credite nu ar fi fost de ajuns, din 2 octombrie, şi ţigările sunt mai scumpe. Producătorul British American Tobacco a mărit preţul pachetului de ţigări al mărcilor pe care le comercializează pe piaţa locală cu 0,5 lei. Majorările de preţ vor fi urmate, în cel mai scurt timp, şi de ceilalţi doi producători majori ce vând în România, Philip Morris şi Japan Tobacco International, pentru că acesta este mereu obiceiul: liderul pieţei(40% cotă – n.r.) scumpeşte primul, apoi este urmat de ceilalţi doi actori.

După majorarea de la 2 octombrie, cele mai cunoscute mărci de la BAT au noile preţuri după cum urmează: Pall Mall, 16 lei pachetul , Kent, 17 lei pachetul, Dunhill, 18 lei pahetul, Rothmans, 17 lei pachetul, Lucky Strike, 17 lei pachetul.

Noile preţuri de la BAT sunt şi pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Precedenta scumpire a fost în 22 mai, anul curent, tot de 0,5 lei pe pachet, astfel că 2017 marchează deja o scumpire cu 1 leu a ţigărilor, adică 5-7%, funcţie de marcă.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro, în orizontul de timp 2022.

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate “la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.