Sebastian Lăzăroiu, „băiatul deştept” de la Roşia Montană

În cazul Roşia Montană, Statul Român ar câştiga bani cât să-i ajungă de ţigări. Dar nu de ţigări cu timbru, ci de ţigări de contrabandă. Conform calculelor făcute de vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, exploatarea de la Roşia Montană ar aduce României 19,31% din profit şi 4% din redevenţe.

În aceste condiţii, domnul Fenechiu solicită PDL să susţină propunerea legislativă iniţiată de PNL, de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003. Asta ar însemna „introducerea obligativităţii ca activităţile miniere de exploatare a metalelor preţioase, precum şi a metalelor radioactive să fie realizate doar de către societăţi comerciale cu capital majoritar deţinut de Statul Român şi cu obiect de activitate exclusiv în industria extractivă”.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, spune Relu Fenechiu, în contul bugetului de stat ar ajunge 51% din profitul de la Roşia Montană.

Însă, atenţie, Elena Udrea, numărul 2 în PDL după Traian Băsescu, a spus în numeroase rânduri că Statul este cel mai prost administrator. Şi tot doamna Udrea este cea care încurajează parteneriatul public-privat.

Aşa stând lucrurile, n-ar fi exclus ca liderii PDL Traian Băsescu şi Elena Udrea să se bucure că Relu Fenechiu a făcut o astfel de propunere. E posibil ca firma canadiană, care a şi deschis capacele butoaielor cu cianuri, să fie fugărită de la Roşia Montană. Iar locul acesteia să fie luat de parteneriatul dintre Statul Român şi firma unor „băieţi deştepţi”, alţii decât cei din energie.

Unul dintre „băieţii deştepţi” care s-ar putea ocupa cu succes de exploatarea de la Roşia Montană ar putea fi Sebastian Lăzăroiu. O dată, pentru că este ministru al Muncii, ceea ce presupune că este învăţat cu munca, şi a doua oară, fiindcă este cel mai bun prieten al Albei ca Zăpada. Iar Albă ca Zăpada nu l-ar putea refuza în cazul ar ruga-o să-i lase pe cei şapte pitici ai săi să-şi ia târnăcoapele şi să coboare în minele de aur de la Roşia Montană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.