Sesizarea lui Iohannis în cazul incompatibilităților, admisă de CCR

Curtea Constituțională a României a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice 51/2006, cu referire la incompatibilități, transmite Agerpres.

„Legea a fost considerată neconstituțională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greșit — vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existența unor motive extrinseci, nu mergem mai departe”, a declarat președintele CCR, Augustin Zegrean.

El a spus că legea se va întoarce la Parlament, unde trebuie pusă în acord cu decizia Curții.

Pe 18 mai, președintele Klaus Iohannis declara că are dubii cu privire la proiectul pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilități publice care se referă la incompatibilități, motiv pentru care a formulat o adresă către CCR.

El susținea că domeniul incompatibilităților trebuie bine reglementat și că acestea trebuie clarificate după o discuție publică și formulate astfel încât toată lumea să înțeleagă principiile de bază.

Potrivit Administrației Prezidențiale, motivele sesizării lui Iohannis vizau aspecte de neconstituționalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituționale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competența legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispozițiilor prevederilor Constituției.

În sesizare se arăta că actul normativ a fost respins de Senat și adoptat de Camera Deputaților, care a modificat forma inițiatorului prin amendarea dispozițiilor art. 10 alin. (8) și instituirea acestora ca norme derogatorii de la prevederile art. 37 și art. 92 ale Legii administrației publice locale 215/ 2001.

Totodată, se mai arăta că, ulterior adoptării legii de către Camera Deputaților, pe 14 iulie 2014, fostul președinte Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pe motiv că prevederile articolului unic pct. 2 vin în contradicție cu dispozițiile privind respectarea regimului incompatibilităților și conflictelor de interese reglementat în Legea 161/ 2003, fiind adoptată în aceeași formă.

Președintele Iohannis spune că, potrivit Constituției, organizarea administrației publice locale, a teritoriului, precum și regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.