Sfârşitul anchetei care a dus la destituirea procurorului federal german

Acuzaţia de „înaltă trădare” ce fusese adusă celor doi ziarişti ai site-ului german a fost abandonată. În schimb, sursa lor „necunoscută” riscă să fie acuzată în continuare pentru violarea secretului profesional.

Scandalul a luat proporţii la care guvernul condus de Angela Merkel nu se aştepta. Ancheta pentru „înaltă trădare” deschisă la adresa celor doi gazetari de la blogul Netzpolitik şi a sursei lor „necunoscute”, determinată de dezvăluirile lor referitoare la supravegherea prin Internet de către serviciile de informaţii germane Bundesamt fur Verfassungsschutz, BfV, a provocat în ultimele zile o revoltă a presei nemţeşti, a opoziţiei şi organizaţiilor de apărare a drepturilor şi libertăţilor civile. A urmat reacţia ministrului Justiţiei, Heiko Maas, care, în urma consultării cu Cancelaria, a decis să-l pensioneze anticipat pe procurorul federal Harald Range, 67 de ani.

Săptămâna trecută, un apel lansat din iniţiativa a 150 de jurnalişti din lumea întreagă, publicat de ziarul parzian „Liberation”, cerea să fie abandonate definitiv acuzaţiile aduse ziariştilor de la Netzpolitik şi surselor lor. În parte, cererea a fost satisfăcută întrucât procurorul federal interimar Gerhardt Altvater a anunţat luni dimineaţa că a renunţat la ancheta care-i viza pe jurnaliştii urmăriţi. Documentele publicate pe 25 februarie şi în aprilie de Netzpolitik nu constituie „secrete de stat”, a precizat procurorul interimar într-un comunicat. Însă ancheta referitoare la sursă pentru „violarea secretului profesional” nu a fost abandonată.

Ca urmare, pentru blogul Netzpolitik uşurarea este mare, dar nu totală, dat fiind că povestea nu s-a terminat. “În particular vrem să ştim dacă, în cursul acestor trei luni de anchetă, am fost supravegheaţi”, arată Markus Beckedahl. Totodată, prin intermediul avocaţilor site-ului, el cere acces complet la dosar, care le-a fost refuzat până acum, şi se întreabă şi ce rol a jucat ministrul de Interne, Thomas de Maizière – care va putea să ignore cu greu faptul că preşedintele BfV, Hans Georg Maasen, al cărui şef este, a depus plângere împotriva lui X în februarie. Cât priveşte continuarea anchetei împotriva potenţialei surse “va fi un bun moment pentru a dezbate cea mai bună metodă pentru lansatorii de alertă”, continuă Beckedahl, care apreciază că în acest domeniu “Germania este o ţară în curs de dezvoltare”.

Fondatorul acestui site se declară relativ optimist: dacă abandonarea acuzaţiei de “înaltă trădare” marchează, aşa cum speră el, “eşecul spectaculos” al unei “tentative de intimidare” a jurnaliştilor care se interesau de problemele referitoare la supravegherea prin Internet a concetăţenilor, “afacerea Netzpolitik” ar putea să “întărească jurnalismul în Germania”. Cum s-a întâmplat în 1960, în urma „afacerii Der Spiegel”, când gazetari de la reputatul săptămânal au fost acuzaţi de a fi publicat informaţii secrete de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.