Și primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul

Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea legii referitoare la statutul aleșilor locali.

Judecătorii CCR au decis miercuri în unanimitate că legea potrivit căreia aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul contravine Constituţiei, admiţând astfel contestaţia lui Iohannis.

„O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea președintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituțională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu și că soluția pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcției de ales local”, a spus președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

Sesizarea CCR a fost ultima cale de atac, după ce Parlamentul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a actului normativ.

Senatul a decis, pe 8 iunie, să respingă prin vot cererea de reexaminare a preşedintelui privind Statutul aleşilor locali cu 82 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 27 de voturi „împotrivă”, menţinând astfel varianta iniţiatorilor potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi vor pierde mandatul.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 2, art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost iniţiată în urmă cu un an, pe 17 iunie 2015, într-o frăţie desăvârşită formată din 16 deputaţi: 6 de la PSD, 5 UDMR, 1 UNPR, 1 minorităţi, 1 independent (migrat la ALDE), acestora adăugându-li-se şi doi deputaţi PNL, după cum relata Cotidianul.ro pe 21 iunie.

Cotidianul.ro a prezentat luna trecută STENOGRAMA RUŞINII, arătând cine sunt cei care au cerut în plenul Senatului ca viitorii primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri să-şi păstreze funcţiile în cazul condamnărilor cu suspendare, modificând o lege în vigoare foarte clară. (Detalii aici)

Citește și Unde am putea merge în scurt timp, a doua oară, la alegeri pentru primar

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.