Spionul Ponta și agentul Băsescu

Dezvăluirea făcută de Traian Băsescu la Realitatea TV nu aduce vești noi. Nu este nici o surpriză. Afirmația a fost făcută de mulți alții cu mult înainte. Devoalarea lui Ponta este însă o procedură surprinzătoare.

Într-un moment-cheie al campaniei electorale, președintele României îl dă în gît pe primul-ministru. Operațiunea este de un penibil monstruos și are un vizibil caracter electoral. Fostul reprezentant al României la Anvers, înregistrat atunci la SIE, îl umple de zoaie pe urmașul său la un alt Anvers din Justiție (cel de pe lîngă Carla del Ponte) și îl dă în vileag. Agentul de la Anvers îl deconspiră pe agentul din Italia. Președintele folosește funcţia sa (nu pot scrie nici înălțimea, nici autoritatea) pentru a dirija, regla și chiar arbitra procesul electoral.

Indiscutabil, manevra făcută de Traian Băsescu este una dubioasă, nedemocratică, de tip interlop. Doi spioni își dispută supremația pe scena publică. Două servicii (părerea mea că nu neapărat românești) își dispută mai ales influența asupra conducerii României. Sau, mai pe limbaj de om simplu, doi șefi de bandă luptă cu toate mijloacele pentru a se elimina unul pe celălalt. Şi pentru asta folosesc cam tot ce au la îndemînă. Partide, media, instituții ale statului, oameni de afaceri, absolute orice.

Cu serviciile secrete la dispoziție, cu o cohortă de televiziuni și ziare care stau cu pușca la picior, cu ANI și DNA și cu alte instituții la dispoziție, Traian Băsescu s-a instalat cu de la sine putere în poziția de dirijor și arbitru al competiției pentru funcția de președinte al țării. Milioane de români pot scrie de pe acum pe o bucățică de hîrtie cam care este ierarhia solicitată de Traian Băsescu la alegerile pentru Cotroceni. Ceea ce este absurd, ilegal, neconstituțional și eminamente dîmbovițean. Într-o asemenea aiureală, mult mai justificată ar fi o implicare a Comisiei Europene. Oamenii știu ce fac, sunt mult mai coerenți, cunosc nevoile țării și au și reguli solide de funcționare a instituțiilor. Dar ar fi aburd și nedemocratic!? Dacă nu ne convine un grosolan amestec european sau american de ce am lăsa pe Traian Băsescu la sfîrșit de mandat să vicieze corectitudinea alegerilor? Ne-am transforma cu toții într-un soi de păpuși mutate într-un joc electoral lucrat de la Cotroceni. Or, asta încearcă Traian Băsescu să facă acum cu electoratul României.

Starea lucrurilor ne obligă la o întrebare fundamentală: sunt aceste alegeri libere și corecte? Va trebui să ne gîndim mult și să cumpănim dacă răspunsul este da sau nu. După norme democratice, după litera și spiritul Constituției României, ele nu prea par a fi.

Să revenim la fapte. Traian Băsescu și-a programat ieri două ieșiri televizate pentru a torpila trei, dacă nu chiar patru din candidații la prezidențiale. Pe Victor Ponta, pe Klaus Johannis și pe Teodor Meleșcanu. Pe Monica Macovei n-a lovit-o în moalele capului, dar a minimalizat-o. Ceea ce tot un fel de demolare poate fi considerată. Depoziția televizată a președintelui este doar o confirmare a zvonurilor care circulau. Victor Ponta a fost ofițer SIE ca și Traian Băsescu. Ba, după relațiile și comportamentul cu George Maior și Sebastian Ghiță, ar trebui să ne întrebăm serios dacă nu cumva Victor Ponta este și ofițer SRI. De cînd se mișcă în fruntea PSD-ului și a Guvernului, Victor Ponta se poartă ca o marionetă a serviciilor secrete și ca un reprezentant al unor grupuri de interese oculte. Dar nu acesta este subiectul. Depoziția lui Traian Băsescu este convingătoare doar prin tupeu și demonstrație. Nu prin rigoarea actelor. Cele arătate lui Rareș Bogdan nu probează afirmația bombă a președintelui. Dar îl descalifică pe premier dintr-un alt punct de vedere. Îl mai ștampilează o dată pe Victor Ponta cu un uriaș semn de întrebare. Şi îl incriminează în cazul unei Hotărîri de Guvern. Traian Băsescu a izbutit să demonstreze că premierul și șeful SIE Teodor Meleșcanu s-au cîrdășit pentru a pune la cale de Hotărîre de Guvern care să le apere trecutul. O Hotărîre de Guvern pentru doi protagoniști. Adică pentru Victor Ponta și pentru Teodor Meleșcanu. Asta mi se pare mult mai grav decît apartenența pentru o perioadă la un serviciu secret sau la altul. Şi asta ne mai arată că șpionul Ponta, trădat de agentul Traian Băsescu, joacă tare, la Guvern, în timp ce adversarul îl combate violent de la Președinție. Şi totul după chef, simpatii și nevoi. Diferența între acțiunile celor doi este aproape nesemnificativă. Unul folosește președinția să demoleze un premier candidat, celălalt folosește guvernul pentru a emite acte folositoare sieși și șefului SIE. Cam tot un drac!

Depoziția lui Traian Băsescu a stîrnit un val de reacții nebune. Antena 3, România TV și adepții lui Victor Ponta fac eforturi disperate să minimalizeze declarația președintelui și situația. Rîd prostește, acuză, denatureză, schimbă subiectul sau, pur și simplu, înjură. Ceilalți calcă pe accelerator, îngroziți că după povestea cu plagiatul (din care încă Victor Ponta n-a scăpat decît pentru fraieri), mai poate ieși și din complicitatea sa cu SIE. Adică din incompatibilitatea între procuror și ofițer acoperit din perioada 1997-2001 și din implicarea într-un act de legiferare a guvernului său în interesul fostului ofițer Victor Ponta.

Şi o altă concluzie ce nu poate fi evitată. România structurilor secrete din perioada lui Nicolae Ceaușescu supraviețuiește măcar prin ponderea serviciilor secrete în deciziile statului, prin implicarea lor în evoluția economiei și în derularea procesului electoral. Şi chiar prin implicarea în legiferările Parlamentului. România se arată a fi o țară mult prea infiltrată de fostele sale structuri de tip totalitar.
Am încercat să urmăresc reacțiile jurnaliștilor după cele petrecute aseară la Realitatea TV. Toată lumea se întrece în presupusuri, în scenarii, în datul cu ghiocul pe seama politicii românești. Din păcate, și cu acest prilej, presa din România ne demonstrează cît de tare a decăzut. Profețiile jurnalistice tembele abundă fără ca telespectatorii sau cititorii să aibă parte de informații și opinii care să-i ajute în situația complicată în care se află țara.

Ce consecințe vor avea luptele dintre spionul Ponta și agentul Băsescu asupra imaginii și intereselor României în străinătate? De aici începe o cu totul altă și dramatică poveste!

Notă redacţie: un număr important de comentarii vulgare au fost blocate la acest articol

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.